Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: V čapím hnízdě v Novém Veselí se zabydluje už i samička. Pár lze sledovat on-line

Pravidelní pozorovatelé čapího hnízda v Novém Veselí si určitě všimli toho, že k samečkovi se přistěhovala už i samička. Čápy v tomto hnízdě lze sledovat prostřednictvím webkamery, a to už od roku 2006.

Čapí rodinu kamera snímá 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. K samečkovi před několika hodinami přilétla už i samička, teď se v hnízdě společně zabydlují.

Samečci čápa bílého koncem března nebo začátkem dubna obsazují pokud možno loňské hnízdo a hájí ho před ostatními samci.  Po příletu samice se na hnízdě oba ptáci zdraví hlasitým klapáním zobákem.

Hnízdo stavějí oba ptáci na střechách, komínech, sloupech, stromech, speciálních podložkách a jiných vyvýšených místech.

Oblíbenou ptačí „reality show“ můžete kdykoliv sledovat ZDE

Čáp bílý: Délka těla je 95–110 cm a rozpětí křídel 180–218 cm, samec je o něco větší než samice. Hmotnost se pohybuje v rozmezí 2,3–4,4 kg. Ve zbarvení převažuje bílá barva, letky jsou černé, zobák a nohy červené. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně, mladý pták má matněji červený zobák s tmavou špičkou.

Typickým zvukovým projevem je klapání zobákem, kterým se ozývá hlavně na hnízdě. Hnízdí jednotlivě nebo ve volných koloniích v otevřené zemědělské krajině s přístupem k bažinatým říčním břehům, mokřadům a zaplavovaným územím.

Foto capi.noveveseli.cz (redakčně upraveno)

Štítky čáp, hnízdo, webkamera, online, Nové Veselí, ptáci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V čapím hnízdě v Novém Veselí se zabydluje už i samička. Pár lze sledovat on-line | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.