Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Masarykovo náměstí bude letos bez kolotočů. Někteří jsou proti, po Facebooku koluje petice

, aktualizováno 12. dubna 2019, 13:33

Konec školního roku a začátek letních prázdnin byl v Jihlavě po několik let spojován s pětidenním pouťovým veselím na Masarykově náměstí. Nové vedení města se ale rozhodlo, že letos tomu bude jinak. Pouť v Jihlavě nebude, protože taková akce na Masarykově náměstí podle náměstka primátorky Petra Laštovičky tento prostor v centru města dehonestuje. Na Facebooku rozhodnutí podpořilo velké množství uživatelů. Samozřejmě se ale objevily i zcela opačné názory. Někteří lidé by chtěli jihlavskou pouť i v tomto roce.

„Boooože, to jsou vážně všichni proti kolotočům? Vždycky se na ně celý rok těším, protože je to nejlepší pouť v okolí. A navíc, kde jinde by to mělo být?“ vyjádřil se jeden z diskutujících na Facebooku. K tomu je třeba dodat, že vedení města původně zvažovalo asi deset lokalit, kam by se pouť mohla přesunout. „V tuto chvíli ale místo, kam bychom mohli pouť přenést, připravené není,“ vyjádřil se k náhradnímu prostoru pro kolotoče a stánky Tomáš Koukal, vedoucí odboru školství, tělovýchovy a sportu. Prostranství Heulosu, které by připadalo v úvahu, je pro potřeby pouti malé a s nevhodným travnatým podložím.

Pouť je pro část obyvatel tradicí, která by ve městě určitě měla zůstat. „Pouť by se měla určitě zachovat, jako tradice. A nemusí být na náměstí, ale někdy by být měla,“ přispěl do diskuze na sociální síti další uživatel, který komentoval rozhodnutí vedení města.

Objevují se ale i úplně opačné názory. Řada lidí souhlasí s tím, že pouť letos v krajském městě Vysočiny nebude. „Výjimečně souhlasím. To, čemu se v Jihlavě říká pouť, mělo pramálo společného s poutí a kulturním vyžitím.“ „Kolotoče, proč ne, ale ne v centru a na jihlavském náměstí. Dobré rozhodnutí. Palec nahoru,“ objevilo se také mezi diskutujícími.

PSALI JSME: Na jihlavském náměstí letos pouť nebude, dle vedení města má nedůstojnou podobu 

Jak je tedy vidět, toto téma rozvířilo vlnu debat o tom, jestli pouť do Jihlavy patří, nebo ne. Během čtvrtečního odpoledne dokonce mezi lidmi na Facebooku začala kolovat petice, která usiluje o to, aby se do města pouť vrátila.  Aktuálně ji svým podpisem podpořilo 146 lidí.

Návrat poutě do města v dalších letech vedení nevyloučilo. Otázkou ale je, kde by kolotoče stály, pokud vyloučíme  Masarykovo náměstí. Tak jako tak, město musí potřebnou lokalitu vyhledat, aby kromě pouti bylo kam umístit i cirkusy, které se často konaly v lokalitě Na Dolech. Tam se teď však staví školka.  

Foto Lenka Dvořáková

Štítky pouť, náměstí, kolotoč, radnice, petice, Facebook, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masarykovo náměstí bude letos bez kolotočů. Někteří jsou proti, po Facebooku koluje petice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.