Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na jihlavském náměstí letos pouť nebude, dle vedení města má nedůstojnou podobu

Děti se letos na jihlavskou pouť budou těšit marně. Nové vedení města totiž usoudilo, že v současné podobě není pro Masarykovo náměstí důstojnou akcí. Náhradní vhodnou lokalitu se pro letošní rok nepodařilo najít.

Nové vedení města se k blikajícím a hlučným atrakcím vyjadřuje dosti kriticky. „Se současnou poutí mám problém, jde o dehonestaci prostoru náměstí. Dokonce se zdráhám mluvit o pouti, dle mě jde o světské atrakce pro děti. Nechceme z náměstí dělat cirkus,“ řekl otevřeně radní Petr Laštovička. Smířlivěji, přesto ve stejném smyslu se vyjádřila primátorka Karolína Koubová. „Pouť se mi moc nelíbí, ale chápu, že má svoje příznivce,“ uvedla.

Na základě těchto názorů se odhlasovalo, že v dosavadní podobě se letos na jihlavském náměstí pouť konat nebude. Ani na jiném místě ve městě, přestože se odbor školství, kultury a tělovýchovy touto tematikou intenzivně zabýval. 

„V širším centru jsme zkoumali celkem asi deset lokalit, z toho sedm dopodrobna,“ potvrdil Tomáš Koukal, vedoucí odboru. „V tuto chvíli ale místo, kam bychom mohli pouť přenést, připravené není.“ Prostranství Heulosu, které by připadalo v úvahu, je pro potřeby pouti malé a s nevhodným travnatým podložím. Tak jako tak musí město potřebnou lokalitu vyhledat, aby kromě pouti bylo kam umístit i cirkusy, které se často konaly v lokalitě Na Dolech. Tam se teď však staví školka.  

Petr Laštovička se poté rozhovořil o tom, že odstranění pouti z náměstí je v souladu s plánovanou revitalizací centra Jihlavy. „Když řeknu, že dáváme stamiliony na revitalizci, nemůžeme ji degradovat autodromem s mořskými pannami. To nepřináší žádnou kvalitu nebo hodnotu,“ podotkl. Přesto návrat pouti na náměstí do budoucna nevylučuje. „Pokud najdeme přijatelného provozovatele, může pouť na náměstí fungovat,“ doplnil.  

Oživovat náměstí je trvalým cílem zastupitelů. „Oživování je každodenní záležitost, nikoli jednorázová pouť. Sázíme na drobné funční akce, kde se lidi scházejí a komunikují, náměstí k tomu má vybízet,“ vysvětlila Karolína Koubová. „Slibuji, že se o kultivaci prostoru postarám,“ uvedl na závěr Vít Zeman, náměstek pro územní plánování.
 

 

Foto Lenka Dvořáková

Štítky Jihlava, pouť, náměstí, radnice, Karolína Koubová

Na jihlavském náměstí letos pouť nebude, dle vedení města má nedůstojnou podobu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.