Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Nové interaktivní prvky na Staré plovárně poučí nejen děti. Možná se dočkáme i koupání

Naučná stezka na Staré plovárně nedaleko centra Jihlavy je bohatší o čtyři nové interaktivní panely. Jejich umístěním vyvrcholila sedmiletá výstavba stezky. Lidé, kteří sem zavítají na procházku, se dozví zajímavosti o rostlinách, zvířatech, rybníku, louce nebo třeba včelách. První procházku po zcela dokončené cestě podnikla i primátorka města Karolína Koubová se svými dětmi.

„Naučné stezky jsou fajn, je to zavedený způsob zatraktivnění přirozených cest. Plánů ale máme spoustu a pracujeme i na jiných možnostech, které by mládež do poznávání zapojily ještě víc, například přímým kontaktem s herními prvky. Stezky by pak mohly navazovat více na Stříbrné údolí, kde nejde jenom o přírodu, ale i o místa paměti a další zajímavé momenty v prostoru,“ vyjádřila během procházky po zhruba kilometrové stezce primátorka Jihlavy Karolína Koubová.

Stará Plovárna v Jihlavě - nové interaktivní tabule

Čtvrtek, 28. března 2019, 14:47

Stará Plovárna v Jihlavě - nové interaktivní tabule
Stará Plovárna v Jihlavě - nové interaktivní tabule

Uvedená naučná stezka stála víc než tři sta tisíc korun. Mohla být vybudována díky financím z Ekofondu, který je součástí rozpočtu města Jihlavy. V roce 2016 byla také městem vydána informační brožura Stará plovárna, která obsahuje trasu stezky, podrobný popis plovárny a i jejích zajímavostí. Brožura je k dostání na Turistickém informačním centru v budově jihlavské radnice na Masarykově náměstí.

Voda vhodná ke koupání 

Vylepšení naučné stezky však není jediný počin, který se v místě podařil. Jihlavská radnice v lokalitě nedaleko centra města plánuje další kroky, které by ji učinily ještě atraktivnější. Lidé by určitě přivítali možnost koupání. Tak, jak tomu bývalo v dřívější době.

 „Aby byla voda přístupná plavcům, tak se musí nejprve odbahnit, což může zajistit pouze vlastník, tedy Povodí Moravy,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Stará plovárna je zároveň součástí Stříbrného údolí, které vede od Starých hor údolím Jihlavy k soutoku s Jihlávkou a pak údolím Jihlávky přes Starou plovárnu až do Ráje.

Dalším příjemným „bonusem“ Staré plovárny je již existující městský sad, který bude i nadále rozvíjen a doplňován. Sad bude jedním z menších sadů doplňujících plánovaný nový velký ovocný sad, jehož zřízení je jedním z úkolů v Programovém prohlášení Rady města Jihlavy pro současné volební období.

„Stačí, aby se o sad začalo pečovat a přibylo zde pár laviček. Investice za pár korun, která by místo posunula o kus dál. Sad samozřejmě nebude pouze v tomto místě, ale doplní zelené plochy po celém městě,“ dodala na závěr primátorka Jihlavy Koubová.

Foto Lenka Dvořáková

Štítky Stará plovárna, interaktivní, tabule, příroda, Stříbrné údolí, koupaliště, Jihlava, koupání, naučná stezka, Karolína Koubová, Jihlávka, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nové interaktivní prvky na Staré plovárně poučí nejen děti. Možná se dočkáme i koupání | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.