Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jihlava jako atraktivní turistická destinace? Zastupitelé odpovídají, co zlepšit

Začalo jaro, je hezčí počasí, a tak mnozí plánují různé výlety a cestování. Právě tímto směrem jsme v naší tradiční rubrice koncipovali novou sadu otázek pro jihlavské zastupitele. Je krajské město opravdu zajímavým výletním cílem? Co je třeba ještě zlepšit?

Redakční dotazy:

1) Lze Jihlavu považovat za atraktivní turistický cíl? Co konkrétně byste k návštěvě doporučil(a)?

2) Jakými kroky by vedení města mělo pracovat na dalším rozvoji turistického ruchu?

 

Josef Kodet (KDU-ČSL) 

1) Jihlava má jako turistický cíl rozhodně co nabídnout. Vedle nejnavštěvovanější ZOO bych doporučil například návštěvu unikátních historických církevních památek v centru, vyhlídku z Brány Matky Boží a věže Kostela sv. Jakuba, expozice Muzea Vysočiny, Dům Gustava Mahlera a Hornickou naučnou stezku.

2) Z mého pohledu má Jihlava největší dluh na zatraktivnění města pro firemní cestovní ruch. Rozvoj cestovního ruchu v této oblasti by přinesl mnoho pozitivních impulsů pro oživení města a místní služby. Skvělé příklady můžeme najít i v mnohem menších městech ČR. Pro tento velký cíl je samozřejmě nutné úzce spolupracovat se soukromým sektorem. Považuji proto za velkou ztrátu pro Jihlavu, že se nepodařilo zrealizovat projekt luxusního hotelu z pavilonu bývalé urologie, který by významně zatraktivnil Jihlavu právě pro firemní klientelu v takto unikátním místě v docházkové vzdálenosti do centra města.

 

Tomáš Havlík (SPD) 

1) Ano, podle mě lze považovat Jihlavu za atraktivní turistický cíl. Turistům bych doporučil návštěvu ZOO, jihlavských katakomb nebo bránu Matky Boží, ze které je pěkný výhled na Jihlavu.

2) Vedení by mělo zauvažovat o větším koupališti, kam se nevejde cca 2500 lidí, ale podstatně více. Na padesátitisícové město je to dost málo. Dále by mohl vyrůst sportovní areál pro vícero sportovních odvětví.

 

Eva Nováková (Žijeme Jihlavou!) 

1) Poprvé jsem Jihlavu navštívila kvůli Mezinárodnímu festivalu dokumentárního filmu a tím si mě okamžitě získala. Když jsem pak rok nato objevovala další místa jako již nová obyvatelka, nemohla jsem vynechat náměstí, ZOO a pestrou nabídku kulturních institucí – mezi všemi DIOD a v té době čerstvě otevřený (a bohužel již neexistující) hudební klub Bezvědomí. Nadchla mě i městská hra a projekty divadla Tejp. Za turisticky atraktivní osobně považuji i síť cyklostezek. Mezi mými přáteli z jiných měst si velkou oblibu získala Mikulka.

2) Mezi první kroky určitě patří oživení náměstí. Těžko se mi návštěvám vysvětluje, proč je o víkendech vylidněné. Nabídku může pro turisty zpřehlednit a zatraktivnit i plánovaná destinační agentura.

 

Daniel Škarka (Fórum Jihlava) 

1) Jihlavu lze považovat za turisticky atraktivní místo, ale s naprosto nevyužitým potenciálem. V současnosti je klenotem zoologická zahrada, centrum města, celý pás stříbrného údolí až po lokalitu Ráj u Jihlavy, a další místa v okolí Jihlavy jako například Zaječí skok, také mnoho sportovních a kulturních akcí jako například jihlavský půlmaraton, 24 MTB, jihlavský triatlonový víkend, Mezinárodní festival dokumentárních filmů, atd.

2) Základem je vytvoření městské destinační agentury, zabývající se koordinací místních aktérů, sběrem a analýzou dat v dané oblasti, tvorbou produktů, které zvyšují atraktivitu nebo propojení jednotlivých aktivit místních aktérů, podporou a rozvojem novinek či nových trendů v oblasti cestovního ruchu, atd.


Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovení zastupitelé Vítězslav Schrek (ODS), Jiří Pokorný (ANO), Rudolf Chloupek (ČSSD) a Ladislav Vejmělek (KSČM) na dotaz redakce neodpověděli.  

Foto kudyznudy.cz

Štítky Politická korida, turismus, Jihlava, zoologická zahrada, návštěva, cestovní ruch, KDU-ČSL, Muzeum Vysočiny Jihlava, Dům Gustava Mahlera, Jiří Pokorný, Eva Nováková, Vítězslav Schrek

POLITICKÁ KORIDA: Jihlava jako atraktivní turistická destinace? Zastupitelé odpovídají, co zlepšit | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.