Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kronospan pod drobnohledem. Vedení města zřídilo pracovní skupinu, která pohlídá aktivity firmy

Jihlava začala sledovat aktivity, které vyvíjí jeden z největších průmyslových znečišťovatelů ovzduší na Vysočině – společnost Kronospan. Vedení města pro tuto činnost již určila odbornou pracovní skupinu, a to pod vedením náměstka pro oblast životního prostředí Víta Zemana.

Tato skupina bude shromažďovat odborné podklady, se svými podněty se na ní mohou obracet i občané. Zároveň hledá odborníky pro nezávislá měření a analýzy.

„Kontrola aktivit je zatím pouze na mediálním poli. Primátorka města již požádala o návštěvu jiných závodů koncernu Kronospan v Evropě, kde je umístěna stejná technologie a řeší se podobné problémy,“ sdělil náměstek primátorky Vít Zeman.

Společnost Kronospan požádala na sklonku loňského roku příslušný úřad o zahájení zjišťovacího řízení Enviroment Impact Assesment (dále EIA), ve kterém by se posoudil vliv provozu na životní prostředí u zásadní změny technologie. Zjišťovací řízení bylo na žádost společnosti zahájeno a vyjádřily se k němu orgány státní správy i město.

„Celková realizace záměru by však znamenala podstatné zvýšení podílu dřevotřískového recyklátu jako prvotní suroviny na úkor původní dřevní hmoty a tím zřejmě i nárůst prašnosti a dopravy se všemi negativními dopady, které to přináší,“ vyjádřila Katarína Ruschková, vedoucí odboru životního prostředí magistrátu města. Následně společnost vzala svou žádost zpět a řízení bylo zastaveno.

Podle Víta Zemana tím vedení města vyjádřilo nesouhlas. „Celou problematiku provozu už nyní řešit komplexně, zejména s ohledem na zdraví občanů a dopady na životní prostředí,“ doplnil.

V důsledku toho se vedení města rozhodlo podrobněji zmapovat nové záměry Kronospanu v Jihlavě a vyhodnotit veškeré souvislosti ve vztahu k průmyslové zóně i dálnici D1. „V této souvislosti je pro nás zásadní plánování s ohledem na všechny vlivy průmyslové zóny, na zdraví obyvatel i plánování rozvoje našeho města. Chceme nastavit rovnocenné vztahy v řešení této ožehavé problematiky a zveme majitele firmy pana Kaindla k setkání s primátorkou v Jihlavě, ze kterého, doufejme, vzejde počátek nových vztahů,“ dodal Vít Zeman.

Foto silvarium.cz | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Kronospan, Jihlava, kontrola, znečištění, ovzduší, radnice, životní prostředí, Kraj Vysočina, Evropa

Kronospan pod drobnohledem. Vedení města zřídilo pracovní skupinu, která pohlídá aktivity firmy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.