Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Telči začnou stánkaři používat vratné kelímky na nápoje. Lidé je otestují třeba na Prázdninách

V Telči začnou letos stánkaři na akcích používat na nápoje vratné kelímky, které také bude možné na místě umývat v mobilní lince. Peníze na pronájem zařízení a kelímky získal svazek obcí z dotovaného projektu zaměřeného na odpadové hospodářství. Skoro 4 tisíce kelímků by mělo začít sloužit na letním festivalu Prázdniny v Telči, řekl místostarosta Pavel Komín (KDU-ČSL). Používání vratných kelímků na akcích rozšiřuje i Jihlava.

„Základ je, aby ten plast neskončil v kontejneru nebo v popelnici," řekl Pavel Komín. Podotkl, že při loňském prvním testování vratných kelímků měli stánkaři na náměstí zároveň nakoupené i jednorázové kelímky, které by už neměli používat. „Proto to letos řešíme s předstihem," uvedl.

PSALI JSME: Na Vánočním jarmarku se bude pít z vratných kelímků. Budou mít jihlavské vánoční motivy 

Vloni Telč vratné kelímky vyzkoušela na srpnových historických slavnostech. Úklidové čety po této akci podle údajů na webu města sebraly čtyři pytle s plastovým odpadem, zatímco při letním festivalu to bylo denně okolo 20 pytlů, převážně s kelímky. Vratné kelímky ale bylo loni potřeba na umytí vézt do Soběslavi.

Peníze na pronájem mobilní myčky kelímků teď získal svazek obcí s názvem Oběhové hospodářství Renesance. „Budeme mít i přenosné boxy (na kelímky), které jsou hermeticky uzavřené, takže co se týče hygieny a bezpečnosti, mělo být všechno v pořádku," uvedl Komín. Později by chtěl svazek myčku v hodnotě kolem 100 tisíc korun koupit.

Dobré zkušenosti i v Jihlavě 

Dobrou zkušenost mají s vratnými kelímky i Služby města Jihlavy. Pořídily je na loňský vánoční jarmark. Prodejci za kelímek s vánočními motivy podle návrhu grafičky Evy Bystrianské vybírali zálohu 50 korun, přesto se jich nevrátilo přes 2300. „Každý čtvrtý si lidé nechali jako suvenýr," uvedl mluvčí firmy Martin Málek. Přínosem vratných kelímků je podle něj kromě nesporného snížení množství odpadů na akcích i to, že tam byl větší pořádek a tím klesly i náklady na úklid těchto míst.

Kromě vánočních trhů bude letos podnik vratné kelímky používat na koupališti Vodní ráj a na dalších akcích. Včetně objednaných bude mít okolo 20 tisíc kelímků, náklady na ně převýšily 600 tisíc korun. „Kelímky jsou kompatibilní s dalšími poskytovateli této služby, jako je ZOO Jihlava nebo HC Dukla," podotkl Málek. Mytí kelímkůků zajišťuje firma podnikající v gastronomii.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Telč, trh, nápoj, kelímek, stánek, prodejci, Jihlava, KDU-ČSL, Martin Málek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Telči začnou stánkaři používat vratné kelímky na nápoje. Lidé je otestují třeba na Prázdninách | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.