Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj Vysočina přijme čtyři úředníky. Hlavně kvůli kůrovcové kalamitě v lesích

Kraj Vysočina přijme čtyři úředníky, z nichž dva budou pracovat na odboru životního prostředí a zemědělství. Jak řekl krajským zastupitelům ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec, další úředníci budou potřeba i kvůli kůrovcové kalamitě a dopadům sucha v lesích. Kromě posílení výkonu státní správy v lesích bude kraj potřebovat pracovníka na rozdělování dotací pro lesníky.

„Jednak počítáme s tím, že budou vypsány krajské dotace, máme na to peníze v rezervě, jednak stát počítá s dotacemi a budeme je muset administrovat," řekl Zdeněk Kadlec. Podotkl, že pro kraj to bude velká zátěž, protože na Vysočině je nejvíc drobných vlastníků lesů v Česku. O další dva úředníky kraj posílí majetkový odbor kvůli investicím. „Nám ta investiční činnost za poslední čtyři roky stoupla téměř na trojnásobek," uvedl. Na krajském úřadě nyní pracuje zhruba 460 lidí.

Nejpostiženější je právě Vysočina 

Podle lesníků patří Vysočina mezi kraje nejpostiženější kůrovcem, i kvůli vysokému podílu smrků. Lesy v tomto kraji zabírají přes 200 tisíc hektarů pozemků, státu patří asi 39 procent. Drobných vlastníků lesů jsou v kraji podle dostupných údajů desetitisíce.

Silný vítr z druhého březnového víkendu lesníkům v kraji takové škody jako kůrovec nezpůsobil. Státní podnik Lesy České republiky (LČR) odhadl rozsah polomů na Vysočině okolo 89 tisíc metrů krychlových, což je zhruba 15 procent roční těžby dřeva v těchto lesích. Nejvíc vichr ve státních lesích škodil východně od Jihlavy, směrem na Velké Meziříčí a v okolí Brtnice. Jak řekla mluvčí podniku Eva Jouklová, daleko větší poškození lesů způsobují kůrovci a minulé sucho.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky úředník, úřad, Kraj Vysočina, zaměstnaní, kůrovec, les, kalamita, dotace, kůrovci, Lesy České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina přijme čtyři úředníky. Hlavně kvůli kůrovcové kalamitě v lesích | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.