Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidé pomohli nemocnému jihlavskému lékaři. Potřebná částka se vybrala během pár hodin

ALS neboli amyotrofická laterální skleróza. To je název diagnózy, kterou si ve svých 29 letech musel vyslechnout dnes již dvaatřicetiletý kardiolog Jakub Rychlík z Jihlavy. Tato nemoc jeho velmi ovlivňuje jeho každodenní život. Jakub nemůže třeba tolik sportovat, jak byl dříve zvyklý. Pomáhá mu plavání v bazénu, musí ho však doprovázet asistent. A vypadá to, že teď bude moct svou oblíbenou činnost provozovat minimálně půl roku, a to díky dárcům, kteří ukázali, že jim Jakubův osud není lhostejný.

Před dvěma dny jsme vás informovali o sdružení Alsa, z.s., které se rozhodlo splnit Jakubovi jeho přání – tím je právě půlroční pravidelná návštěva bazénu v Jihlavě s osobním asistentem, který chce navštěvovat dvakrát týdně. Proto byla uspořádána sbírka, kam mohli dárci posílat různě vysoké částky.

PSALI JSME: Mladý kardiolog z Jihlavy trpí závažným onemocněním. Pomáhá mu plavání s osobním asistentem 

ALS neboli amyotrofická laterální skleróza je neurologické onemocnění způsobující postupnou degeneraci buněk, které ovládají pohyblivost svalů. Nemocní přicházejí postupně o veškerý pohyb na těle, nakonec jim zůstávají pouze pohyby očí.To vše se děje při zachování psychických a mentálních schopností.

Příčiny onemocnění nebyly zatím dostatečně objasněny. Nemoc může postihnut kohokoliv, doba přežití se udává mezi 3-5 lety po stanovení diagnózy. Prevalence onemocnění v České republice se odhaduje na 6-8 případů na 100 000 obyvatel.

Tímto onemocněním trpěl například astrofyzik Stephen Hawking, česká překladatelka Dana Gálová, český dabér Martin Kolár či bývalý český premiér Stanislav Gross.

Potřebných 34 080 korun, které by pokryly vstupné a asistenta na půl roku, se vybralo během několika hodin po zveřejnění. Sbírka, která měla trvat dva měsíce, byla předčasně ukončena, protože Jakubovi pomohlo celkem 65 přispěvatelů a celková vybraná částka činí 48 900 korun, tedy skoro o 15 tisíc korun více, než bylo původně třeba. Jakub Rychlík tak bude moct jihlavský bazén s asistentem využívat po dobu minimálně šesti měsíců přesně tak, jak si přál.

Foto www.spolecneprotibezmoci.cz

Štítky lékař, kardiolog, Als, nemoc, pomoc, bazén, Jakub Rychlík, Jihlava, Stephen Hawking, Stanislav Gross, Dana Gálová, Martin Kolár, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé pomohli nemocnému jihlavskému lékaři. Potřebná částka se vybrala během pár hodin | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.