Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtrnáctiletá dívka chtěla skočit z jihlavských hradeb. Když přijeli zachránci, tak visela už jen za konečky prstů

Za statečnost byli dnes z rukou ředitele vysočinských policistů Miloše Trojánka oceněni dva policisté. 20. února totiž svým rychlým a profesionálním zásahem zachránili život nezletilé dívce, která chtěla skočit z jihlavských hradeb, a ukončit tak svůj život.

„Ve středu 20. února letošního roku krátce před půl desátou večer byla hlídka z obvodního oddělení Jihlava vyslána cestou operačního důstojníka integrovaného operačního střediska na ulici Hradební v Jihlavě, kde měla na hradební zdi viset neznámá žena, která měla volat o pomoc. Hlídka přijela na místo ve velice krátkém čase a po příjezdu na místo policisté viděli, že na hradební zdi skutečně visí žena, která křičí o pomoc,“ popisuje nepříjemné okamžiky Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Vstup na hradby byl ale uzavřen uzamčenou bránou. Policisté Radek Pytlík a Jindřich Dáňa ale dlouho neváhali a bránu přelezli, aby se k dívce dostali. Když přiběhli na místo, dívka visela na zdi a držela se pouze za konečky prstů.

Důvodem byly osobní problémy

„Oba policisté se proto k dívce přes římsu na okraji zdi naklonili a chytili ji  za obě ruce a vytáhli přes okraj římsy na pevnou zem. Poté ji odvedli do bezpečného prostoru, protože byla velice rozrušená a byla v šoku. I když nejevila žádné známky viditelného poranění, policisté na místo přivolali zdravotnickou záchrannou službu,“ pokračuje policejní mluvčí.

Čtyřiadvacetiletý Jindřich Dáňa slouží u Policie České republiky od 1. února 2016. Jeho osmadvacetiletý kolega Radek Pytlík nastoupil do služebního poměru 1. června 2016.

Radek Pytlík byl za záchranu života oceněn krajským ředitelem opakovaně.  Loni v prosinci zachránil společně s kolegou život muži, který bezvládně ležel nedaleko zastávky MHD na ulici Brtnická v Jihlava.

Policisté si s dívkou až do příjezdu zdravotnické záchranné služby povídali a z rozhovoru zjistili, že dívce je teprve čtrnáct let. Dívka se policistům svěřila, že má osobní problémy, které chtěla řešit sebevraždou – skokem z hradební zdi. Stoupla si proto na římsu a chtěla skočit, ale chvíli tam prý nečinně stála a přemýšlela o plánovaném činu, ale najednou jí uklouzla noha a ona padala dolů, kde se zachytila o okraj římsy a snažila se volat o pomoc.

„Její volání slyšela žena, která právě odcházela z práce z objektu obchodního centra, které je naproti hradbám. Žena proto okamžitě zavolala na linku 158 a celou věc oznámila, a dívce tak přivolala pomoc. Až do příjezdu hlídky zůstala na místě a policistům přesně ukázala, ve kterém místě se žena na hradbách nachází,“ doplňuje mluvčí.

Zachráněnou dívku si na místě převzali záchranáři a převezli ji na vyšetření do jihlavské nemocnice.

Už neměla skoro žádnou sílu

„Dívka byla už úplně vyčerpaná, nevěděli jsme, jak dlouho před naším příjezdem tam visela. Už neměla téměř žádné síly. Velkým štěstím asi bylo, že se jednou nohou opírala o vystouplý kámen v hradbách, jinak by se asi tak dlouho neudržela,“ popsali situaci policisté a dodali, že je velice příjemně překvapilo, když se dívka, i přesto, že byla velice rozrušená, chtěla potkat se ženou, která ji přivolala pomoc a této ženě poděkovala. „Uvědomili jsme si, že dívce asi všechno došlo a že se zřejmě jednalo o nějaký zkrat, kterého pak sama litovala, ale to už bylo pozdě, protože uklouzla a nedokázala se bez pomoci dostat zpět,“ dodali zachránci.

PSALI JSME: Muž byl již částečně ztuhlý. Bez naší pomoci by to asi skončilo špatně, říká jeden z oceněných jihlavských policistů 

Oba policisté rychle, profesionálně a především lidsky zasáhli, a dívce, která má celý život před sebou, tak zachránili život. Jejich vysoce profesionální chování a duchapřítomnost vyzdvihl krajský policejní ředitel, který uvedl, že oba policisté zaslouží poděkování, a především respekt ostatních kolegů. „Dívka si mohla pádem z výšky způsobit smrtelné zranění, ale také mohla pád sice přežít, ale způsobit si vážné poranění páteře s trvalými následky. Díky vám dvěma dostala druhou šanci a věřím, že to dívce časem dojde, co jste pro ni v ten okamžik udělali,“ doplnil ředitel policistů Miloš Trojánek s tím, že takové chování policistů dělá dobré jméno nejen krajskému ředitelství, ale celému policejnímu sboru.

Foto Policie ČR

Štítky záchrana, hradby, sebevražda, ocenění, policie, Jihlava, římsa, Policie České republiky, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtrnáctiletá dívka chtěla skočit z jihlavských hradeb. Když přijeli zachránci, tak visela už jen za konečky prstů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.