Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Elektrárna Dukovany do listopadu opraví jednu z osmi chladicích věží

V Jaderné elektrárně Dukovany opraví pracovníci do konce listopadu vnější a vnitřní plášť jedné z osmi mohutných chladicích věží. V minulých letech už byly stejně opraveny tři z těchto věží měřících 125 metrů, které slouží elektrárně k odvádění zbytkového tepla. Letošní práce za několik desítek milionů korun se týkají věže číslo dvě. V zimě ji bylo možné odstavit, řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Bez jedné věže se elektrárna dočasně obejde přesto, že jsou v provozu všechny čtyři její bloky s reaktory. „V tomto zimním období totiž stačí pro dosažení požadovaných parametrů chladicí vody tři chladicí věže na dva bloky," řekl mluvčí Jiří Bezděk. Opravy uvnitř věže ale musí být hotové do začátku prázdnin, aby mohla být znovu zprovozněna. Pracovníci pak mohou na věži pokračovat v opravách zvnějšku.

Železobetonové věže slouží elektrárně od jejího zprovoznění v roce 1985. U paty v průměru měří 90 metrů a v horní části 60 metrů. Před několika lety byl systém chlazení Dukovan doplněn o dva nízké bloky věží s ventilátory, které jsou odolnější proti zemětřesení.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Elektrárna loni dodala 14,25 TWh elektřiny.

Na odstavené věži teď pracuje až 60 lidí z firmy specializované na výškové práce. Při čištění a opravách z věže odstraňují menší betonové části a ošetřují ocelové armatury. „Poté nanáší nové vrstvy speciální směsi a na závěr opatří vnější povrch věže šedým nátěrem s ochranou proti UV záření," popsal práce mluvčí.

Práce uvnitř věže jim usnadní speciální poloautomatické čisticí zařízení, jehož konstrukce připomíná pavouka. Podle Bezděka to je mnohem bezpečnější a rychlejší než práce s pomocí závěsných plošin.

Autoři | Foto ekolist.cz

Štítky Dukovany, elektrárna, oprava, věž, chlazení, ČEZ, Jiří Bezděk, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elektrárna Dukovany do listopadu opraví jednu z osmi chladicích věží | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.