Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Žena se podřezala a vypila čistič oken. Dvojice policistů jí poskytla první pomoc

Skleněnou plaketou Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina ocenil v pondělí 18. února dvojici policistů z obvodního oddělení Hrotovice - praporčíka Radka Pečivu a nadstrážmistra Tomáše Pustinu – krajský ředitel Miloš Trojánek. Oba muži totiž zachránili život ženě v malé obci na Třebíčsku.

Případ se odehrál 7. února ve večerních hodinách. Policejní hlídka z Hrotovic ve složení Radek Pečiva a Tomáš Pustin byla vyslána do malé obce na Třebíčsku k prověření oznámení, že ženě chce někdo odebrat její auto.

„Když policisté přijeli na místo oznámení a na oznamovatelku zvonili, žena jim po nějaké době otevřela, ale v tu chvíli upadla mezi dveřmi na zem. Policisté zjistili, že je žena od krve. Zeptali se, co je jí stalo a ona jim odpověděla, že chtěla spáchat sebevraždu. Údajně proto, že nechtěla dál žít způsobem, jakým dosud žila. Žena si pořezala obě ruce na zápěstí a v loketní jamce a silně krvácela,“ popisuje Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Kromě toho ještě vypila roztok určený k mytí oken. Policisté dlouho neváhali a zavolali lékařskou pomoc. „Druhý člen hlídky rozstřihl ženě oba rukávy u oděvu, a zjistil tak rozsah poranění. Poté se policisté pokusili zastavit krvácení a obě ruce provizorně ošetřili. Podařilo se jim zastavit masivní krvácení, ale žena začala upadat do bezvědomí,“ pokračuje Čírtková.

Hlídka ženu až do příjezdu sanitky udržovala ženu při vědomí a kontrolovala její životní funkce. Záchranáři si po příjezdu na místo zraněnou ženu převzali a převezli ji ve stabilizovaném stavu třebíčské nemocnice.  

„Byla to moje první noční služba na obvodním oddělení a hned jsme měli takový vážný případ,“ uvedl Tomáš Pustina, který na hrotovické obvodní oddělení nastoupil po absolvování základní odborné přípravy začátkem února letošního roku. „To by udělal každý, nepovažuji se za nějakého hrdinu,“ řekl k události skromně Radek Pečiva.

Žena dostala druhou šanci 

Policisté ženě poskytli první pomoc, která byla pro záchranu jejího života zcela zásadní a rozhodující. Profesionální chování a duchapřítomnost obou policistů při záchraně ženina života vysoce vyzdvihl krajský policejní ředitel, který uvedl, že oba policisté jsou v jeho očích opravdoví hrdinové. „Dokázali jste se v daný okamžik správně rozhodnout a neváhali jste pomoci. Žena díky vám dvěma dostala druhou šanci,“ doplnil Miloš Trojánek s tím, že podobné hrdinské činy policistů dělají dobré jméno nejen krajskému ředitelství, ale celému policejnímu sboru.

Dvaatřicetiletý Radek Pečiva slouží u Policie České republiky jedenáctým rokem. Jeho o rok starší kolega Tomáš Pustina nastoupil do služebního poměru v květnu roku 2018. Oba v současné době slouží na obvodním oddělení Hrotovice.

Foto Policie ČR

Štítky policie, záchrana, sebevražda, ocenění, plaketa, pomoc, Tomáš Pustina, Hrotovice, okres Třebíč, Krajské ředitelství policie kraje Vysočina, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Žena se podřezala a vypila čistič oken. Dvojice policistů jí poskytla první pomoc | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.