Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihlava odmítla podpořit místní svaz bojovníků za svobodu. Nesouhlasí s kroky jeho pražského vedení

Rada města Jihlava odmítla poskytnout oblastnímu výboru Českého svazu bojovníků za svobodu požadovanou dotaci. Důvodem je současné směřování celostátního vedení svazu, které v minulosti například udělilo medaili Zdeňku Ondráčkovi.

Město Jihlava podpořilo darem 10 tisíc korun činnost oblastního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu (dále již ČSBS) v minulosti celkem dvakrát, a to v roce 2015 a 2016. Žádost o poskytnutí finančního daru opět ve výši 10 tisíc korun na činnost pro rok 2019 však Rada města Jihlavy na zasedání 7. února zamítla.

Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) je český spolek, sdružující účastníky národního odboje za osvobození ve druhé světové válce a jejich pozůstalé. Členy spolku mohou být i další občané, kteří souhlasí s jeho posláním a stanovami. Jeho předsedou je od roku 2011 Jaroslav Vodička, který byl členem Komunistické strany Československa a konfidentem Veřejné bezpečnosti.

Vedení města kritizuje kroky ČSBS na nejvyšší úrovni. „Zásadně nesouhlasíme s fungováním vedení svazu, ať už se jedná o udělení pamětní medaile komunistickému poslanci Zdeňku Ondráčkovi, který zasahoval při Palachově týdnu, z rukou předsedy ČSBS Jaroslava Vodičky (bývalého člena pohraniční stráže a agenta StB), nebo netransparentní účetnictví,“ uvedlo na svých facebookových stránkách politické hnuté Fórum Jihlava.

S oblastním, tedy jihlavským výborem ČSBS přitom magistrát problém nemá. „Místní organizace si naopak velice vážíme,“ uvedla Aneta Hrdličková, tisková mluvčí jihlavského magistrátu. Problémem je podle ní ale to, že svaz má jedno identifikační číslo a podpořit Jihlavu by znamenalo i podpořit Prahu, což se radní rozhodli neudělat.

Vedení města proto hledalo hledalo způsoby, jak jihlavskou organizaci podpořit bez nutnosti zasílat peníze do krajského ústředí. Předsedovi místního výboru Zdeňku Laštovičkovi byla skutečně nabídnuta podpora jinou formou, podle Hrdličkové ji však s poděkovám odmítl. 

„Mrzí nás ale, že se veřejnost kvůli rozhodnutí města dozví, že jihlavský ČSBS je možné nějakým způsobem ztotožňovat s ústředím, s Prahou,“ prohlásil pro Českou televizi Laštovička. „ČSBS je v současné době ve velmi kritické, až tristní situaci a je třeba říct, že jediný, kdo za to může, je úzké vedení v Praze. Požádali jsme, aby odstoupilo.“

Podobně jako Jihlava se zachovalo vedení Hradce Králové nebo Královéhradeckého kraje, město Plzeň dotaci ČSBS výrazně snížila. Většina úřadů bude o příspěvcích pro ČSBS teprve rozhodovat, některé ještě žádost od svazu nedostaly. Již dříve odmítl podpořit státní dotaci pro ČSBS premiér Andrej Babiš. Kraj Vysočina budou teprve o dotacích pro ČSBS jednat.

Zdroj Magistrát města Jihlavy, ČTK

Štítky radnice, magistrát, Český svaz bojovníků za svobodu, dotace, odmítnutí, Jihlava, Zdeněk Ondráček, Jaroslav Vodička, Praha, druhá světová válka, KSČ, Veřejná bezpečnost, Andrej Babiš

Jihlava odmítla podpořit místní svaz bojovníků za svobodu. Nesouhlasí s kroky jeho pražského vedení | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.