Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Zamilovaní dnes slaví svátek svatého Valentýna

Zamilovaní dnes slaví svátek svatého Valentýna. Připomíná biskupa, který ve 3. století tajně oddával milence. Valentýnky, tedy kartičky s vyznáním lásky, si posílají i Češi, přestože původ zvyku je v anglosaských zemích. Kromě romantiky má svátek i ekonomický aspekt. Průměrná útrata za valentýnský dárek se v Česku podle společnosti Mastercard pohybuje od 500 do 1000 korun.

Nejtypičtějším valentýnským dárkem v Česku jsou podle průzkumu společnosti Nielsen bonboniéry. Tržby za ně jsou během valentýnského týdne o více než polovinu vyšší než průměrné týdenní tržby během roku. Svátek zvyšuje prodej také květinářstvím a restauracím. Na odbyt jdou podle obchodníků i růžová vína a sekty.

Svátek zamilovaných se projevuje také zvýšeným zájmem o erotické zboží. Podle srovnávače cen Heureka.cz dosahují nejvyšších prodejů z celého roku například kondomy, žertovné erotické předměty nebo spodní prádlo.

Svatý Valentin z Terni byl podle legendy 14. února 269 sťat za to, že tajně oddával milence. Manželství bylo v té době zrušeno, protože císař Marcus Aurelius Claudius nepovažoval ženaté muže za dobré válečníky. Valentýn i přes zákaz tajně oddával a mužům radil, aby neopouštěli své ženy a neodcházeli do válek. Císař ho proto nechal popravit.

V křesťanské tradici je Valentýn chápán jako patron mládeže a šťastného sňatku. Světcova relikvie, kost z lopatky, je uchovávána na pražském Vyšehradě. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Den svatého Valentýna, Česko, MasterCard, Claudius II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zamilovaní dnes slaví svátek svatého Valentýna | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.