Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Důvodů k instalaci semaforu bylo více, říká policie. Řidiči a chodci si prý budou muset zvyknout

Je jen několik dní v provozu, přesto nedá spát mnoha řidičům. Řeč je o nově vybudovaném semaforu na křižovatce ulic Žižkova a Hradební, který podle mnohých dopravu zpomaluje a vytváří kolizní momenty. K problematice se vyjádřila i Policie ČR, která si tuto úpravu vyžádala.

Důvodů, proč nový semafor doplnil původní světelnou soustavu, je dle policie několik, mají ale společného jmenovatele - ohrožení bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích. „Registrovali jsme nekoordinovaný pohyb chodců během přecházení Hradební ulice a také při čekání na na světelný signál "Volno", kdy bývá zaplněn dopravní ostrůvek a chodci se zdržují i na vozovce,“ podotýká Dana Čírtková, policejní mluvčí.

Dále dle ní dále docházelo k chaotickým situacím, kdy někteří řidiči, kteří odbočovali ze Žižkovy ulice na Hradební, se řídili červeným signálem po levé ruce a byli tak upozorňováni řidiči jedoucími za nimi, aby pokračovali v jízdě.

A dalším důvodem je hojně diskutované téma výstavby autobusové zastávky na Hradební ulici ve směru jízdy od Dvořákovy ulice. „Dojde k výraznému zkrácení připojovacího pruhu od ulice Žižkova a navíc bude vznikat průplet autobusů zajíždějících na zastávku a vozidel, která vyjíždí od Žižkovy na Hradební,“ vysvětluje.

ČTĚTE ZDE: FOTO, VIDEO: Kritizovaný semafor na Žižkově ulici si vyžádala policie kvůli bezpečnosti před plánovanou zastávkou 

Policejní mluvčí následně doplnila i angažovanost jednotlivých subjektů. Stanovení místní úpravy provozu provedl odbor dopravy magistrát města Jihlavy, a to na žádost a po souhlasném stanovisku dopravního inspektorátu Policie ČR Územního odboru Jihlava. Hodně podobná nebo stejná místní úprava provozu byla nedávno provedena i na spojovacích větvích křižovatek ulic Jiráskova – Fritzova a Dvořákova – Jana Masaryka.

První dojmy účastníků dopravního provozu jsou velmi rozporuplné, podle názoru policie je však zřejmě otázkou času, kdy bude tato změna přijata. „Jedná se o nový prvek v křižovatce, takže si něj musí řidiči i chodci zvyknout,“ uzavírá Dana Čírtková. Pokud by potíže přetrvávaly, prověří možnosti úpravy signálního plánu světelného signalizačního zařízení.

Foto Dalibor Mašek

Štítky doprava, semafor, křižovatka, Žižkova, Hradební, Jihlava, policie, Policie České republiky, Jan Masaryk

Důvodů k instalaci semaforu bylo více, říká policie. Řidiči a chodci si prý budou muset zvyknout | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.