Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rohozná na Jihlavsku téměř tři miliony korun za průzkum pro úložiště zatím nebude utrácet

Rohozná na Jihlavsku zatím neutratí přes 2,7 milionu korun, které obdržela od státu za průzkum tohoto území zvažovaného pro stavbu úložiště jaderného odpadu. Peníze budou uloženy na speciální účet, řekla včera ČTK starostka Štěpánka Šteflová. Zastupitelé o tom rozhodli ve čtvrtek poté, co se v obci uskutečnila anketa mezi lidmi. Anketní lístky vyplnilo 81 procent voličů. Převážil mezi nimi názor, že obec peníze nemá vracet správě úložišť.

V anketě bylo odevzdáno 256 platných lístků. Zatímco 116 lidí se vyjádřilo, že obec má peníze za průzkum vrátit státu, dalších 140 hlasů bylo pro to, aby byly zařazeny do obecního rozpočtu. Podle starostky ale nebyly rozdíly mezi oběma názory tak velké. „Proto jsme se rozhodli, že peníze převedeme na speciální účet a zatím je tam necháme ležet,“ řekla starostka Rohozné.

Na účet obce Rohozná bylo loni v prosinci připsáno 14 776 korun za oprávnění provádět ložiskový průzkum a 2,755 milionu korun jako roční příspěvek od státu za stanovené průzkumné území pro úložiště.

Rohozná spadá do lokality Hrádek, jedné ze sedmi obcí vytipovaných pro úložiště, v nichž se budou letos dělat úvodní geologické průzkumy. Metody těchto prací představila Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) v Rohozné 12. února. 

ČTĚTE TAKÉ: S geology ze SÚRAO v Rohozné debatovali odpůrci i příznivci úložiště jaderného odpadu

Podle zjištění ČTK se většina obcí v lokalitě rozhodla peníze za průzkum uložit na samostatný účet nebo ponechat na svém účtu s tím, že na ně zatím nebudou sahat. Pouze Dolní Cerekev se více než milion za průzkum chystá letos utratit.

Poslední Hojkov nejdřív vrátil 1,9 milionu korun správě úložišť. Pak ale podle starostky Milady Duchanové poslalo SÚRAO upozornění, že nepřijetím příspěvku obecní úřad porušuje zákon. Starostka uvedla, že z obavy, aby se obec nedostala do dalších soudních sporů se státem, o peníze zase požádala. I tato obec je ale hodlá uložit samostatně, aniž by je utratila. Hojkov patří mezi obce v lokalitě, které se už žalobou snaží zrušit rozhodnutí ministra životního prostředí o povolení průzkumu pro úložiště. 

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Rohozná, průzkum, peníze, okres Jihlava, Správa úložišť radioaktivních odpadů, Hojkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rohozná na Jihlavsku téměř tři miliony korun za průzkum pro úložiště zatím nebude utrácet | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.