Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Služby města Jihlavy začaly štěpkovat použité vánoční stromky. Zpracuje se skoro 15 tun

Služby města Jihlavy (SMJ) zahájily štěpkování použitých vánočních stromečků. Od kontejnerů je zaměstnanci SMJ převáželi během ledna, a to na kompostárnu na Henčově.

Jak jsme již avizovali, SMJ prováděly během tří sobot mimořádné svozy. „Naši pracovníci stromky během svozu nakládali do dvou popelářských aut. V dalších dnech už kvůli menšímu množství vyhozených stromečků, jezdilo jenom jedno kontejnerové vozidlo,“ vysvětluje Martin Málek, mluvčí SMJ.

Letos bylo svezeno na kompostárnu téměř 15 tun použitých vánočních stromků. Zaměstnanci skládky budou vánoční stromky postupně štěpkovat na speciálním stroji a ukládat na kompostárnu.

„Rozdrcený biologicky rozložitelný odpad poslouží jako základ do nově vznikajícího kompostu. SMJ používají kompost při rekultivaci skládky. Také se s ním přihnojuje a udržuje veřejná zeleň. Vzhledem k tomu, že vyprodukovaný kompost je velmi kvalitní, tak ho lze používat na hnojení zahrádek i záhonů. Kompost si mohou zakoupit firmy i fyzické osoby,“ pokračuje Málek.

Aktuálně je na kompostárně v Henčově u Jihlavy uloženo zhruba 200 tun tohoto biologického materiálu. Založeného nového kompostu je zhruba 500 tun a v jarních měsících už by měl být vyzrálý.

Martin Málek ještě dodává, že cena prodeje je 700 korun za 1 tunu. Při větším odběru lze domluvit množstevní slevy.

Foto Magistrát města Liberce

Štítky strom, Vánoce, štěpkování, kompostárna, vánoční stromek, kompost, Jihlava, Martin Málek, Henčov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Služby města Jihlavy začaly štěpkovat použité vánoční stromky. Zpracuje se skoro 15 tun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.