Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ANKETA: Všude v Jihlavě začne svoz bioodpadu. Změní se i četnost vývozu černých popelnic

V krajské Jihlavě bude od března spuštěn celoplošný svoz bioodpadu. Další změnou bude četnost vývozu nádob na směsný komunální odpad - černých popelnic od rodinných domů. „Po úspěšném zkušebním provozu ve Zborné, Pávově a sídlišti Na Slunci bude mít každý Jihlavan možnost vlastním dílem přispět ke snížení množství odpadů, které nyní končí bez užitku na skládce. V současnosti je ve směsném odpadu 30 až 40 procent obsahu, který by mohl být kompostován a dál využit,“ říká primátor města Jihlavy Rudolf Chloupek.

Do všech současných 260 stanovišť s kontejnery na tříděný odpad budou umístěny nové hnědé nádoby, které se budou vyvážet každý týden. Od začátku března tak můžete začít třídit a vynášet bioodpad na místa, kam běžně nosíte i jiný tříděný odpad. „Bioodpad se zpracovává na kompost, proto se nevyhazuje v igelitových pytlích a sáčcích, snižovalo by to kvalitu a hodnotu kompostu,“ upozorňuje vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Všech obyvatel Jihlavy, kteří bydlí v rodinném domě, se týká větší změna. Od 1. března se budou nádoby na směsný komunální odpad od rodinných domů pravidelně vyvážet jednou za čtrnáct dní, a to v sudé týdny. Všechny domácnosti s takto upravenou frekvencí svozu odpadu budou automaticky zahrnuty do Programu zodpovědného nakládání s odpady. To znamená, že členům domácnosti při splnění podmínek programu bude snížen poplatek za svoz odpadu. Poplatek bude snížen až od příštího roku, tedy poprvé v roce 2017. Aktuálně je sleva na poplatku 70 korun na osobu.

Dvoutýdenní interval není místní specialitou 

Pokud vaše domácnost produkuje větší množství odpadu, jako jsou například dětské pleny nebo inkontinenční pomůcky, tyto skutečnosti úřad zohlední a je možné si dohodnout dodání větší (černé) nádoby na směsný komunální odpad.

Vlastníci rodinných domů mohou žádat o přidělení 240 litrové nádoby na bioodpad, tzv. kompostejneru, přímo k domu. Kompostejner bude k nemovitosti přidělen zdarma, vyvážet se bude pravidelně jednou za čtrnáct dní, a to v liché týdny.

Přidělení nádoby na bioodpad, přidělení větší nádoby na směsný komunální odpad, stejně jako veškeré dotazy k tématu můžete vyřídit na Magistrátu města Jihlavy, na odboru životního prostředí, telefonicky na číslech 567 167 111 nebo 565 590 111, nebo e-mailem na adrese tridime.odpad@jihlava-city.cz. Informace najdete také na městském webu www.odpadyjihlavy.cz.

Jihlavská radnice od zavedení výše popsaných dvou novinek - tedy zavedení svozu bioodpadu a úpravy frekvence svozu „černých“ popelnic očekává zásadní zvýšení procenta třídění, snížení nákladů, efektivnější využití kompostárny a zlepšení životního prostředí. „Očekáváme, že se v Jihlavě dostaneme mnohem blíže k 50 procentní míře třídění, kterou jsme si dali jako metu. Nyní v Jihlavě vytřídíme asi 36 procent odpadu,“ věří v zodpovědnost spoluobčanů primátor Rudolf Chloupek.   

Dvoutýdenní interval vývozu nádob od rodinných domů není jihlavskou specialitou, stejné schéma používají i jiná města a obce jako například Olomouc, Přerov, Moravská Třebová nebo Mikulov, stejně jako řada obcí v našem kraji. „Pokud domácnost třídí, je dvoutýdenní interval na vyvezení nádoby naprosto dostačující. Třídíme poctivě a někdy by nám postačil vývoz i jednou za měsíc,“ potvrzuje z vlastní zkušenosti primátor Rudolf Chloupek.

ANKETA: Bude pro vás dostačující vývoz černých popelnic jednou za dva týdny?

Celkem hlasovalo34 čtenářů

Foto www.commons.wikimedia.org

Štítky Jihlava, biologicky rozložitelný odpad, odpad, popelnice, Rudolf Chloupek, Slunce, Pávov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Všude v Jihlavě začne svoz bioodpadu. Změní se i  četnost vývozu černých popelnic | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.