Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

PARKOVÁNÍ V JIHLAVĚ: Nová místa pro obyvatele sídlišť. Rezidentská stání zůstávají beze změn

Hodně aut a málo parkovacích míst na sídlištích i v centru. To je realita snad v každém větším městě. Jihlava není výjimkou. Tento problém mohl zhruba před osmi lety částečně vyřešit parkovací dům, který měl vyrůst poblíž dnešní Billy. Nakonec však z plánů sešlo, zastupitelé projekt nakonec „smetli ze stolu“.

O jeho stavbě zatím neuvažuje ani nové vedení jihlavské radnice. „Tento dříve zamýšlený projekt  nejspíš nahradí parkovací dům u Centrálního dopravního terminálu,“ prozradila za tiskové oddělení jihlavské radnice Aneta Hrdličková.

PSALI JSME: Výhodnější karty nebo stíratelné lístky. Jihlava od května zavádí nový režim parkování 

Jisté je však to, že se třeba lidé na Žižkově ulici dočkají nových neplacených parkovacích míst. Radnice jich nově plánuje na jaře letošního roku vyznačit čtyřicet až padesát. To však není jediné místo. „Na sklonku loňského roku bylo dokončeno velké parkoviště na ulici Telečská. V plánu byla i nová parkoviště na ulici Zimní a Nad Plovárnou a přidání několika parkovacích míst na ulici Březinova,“ jmenuje dále Hrdličková. Zatím však není jisté, jestli se to stihne ještě v tomto roce.

Řidiči využívají samozřejmě i parkování, za které si zaplatí. To se týká hlavně centra krajského města - blízkého okolí Masarykova náměstí. Celkem zde Jihlava nabízí placené parkování na deseti lokalitách, které dohromady nabízejí stání pro 324 vozidel.

Parkovací lístky už třetím rokem

Provozovatelem parkovacích automatů v Jihlavě jsou Služby města Jihlavy se sazbou od 10 do 30 korun za hodinu. V Jihlavě jsou také žádaná rezidentská stání stejně jako krátkodobé parkovací stírací lístky. Ty Jihlavané využívají od roku 2017. S nimi je možné parkovat na místech určených pro rezidenty a předplatitele.

Uživatel na lístku vyznačí datum a hodinu použití a umístí jej na viditelné místo ve vozidle. Dobrou zprávou pro všechny řidiče je určitě to, že se zatím neplánuje zvýšení cen u těchto dvou typů parkování. „V tuto chvílí nemá odbor dopravy informace o tom, že by mělo dojít k úpravě cen u rezidentského stání a krátkodobých parkovacích stíracích lístků,“ sdělila dále k otázce parkování v Jihlavě Aneta Hrdličková.

V Jihlavě, stejně jako ve většině dalších měst, v oblasti rezidentských míst poptávka převyšuje nabídku. V zóně s označením 1, která pokrývá přibližně městskou památkovou rezervaci, připadají na jedno rezidentské stání dvě vydané parkovací karty. Trochu lépe je na tom zóna 2 zahrnující sídliště U Pivovaru a Srázná. Zde na jedno parkovací místo připadá 1,5 zájemce.

Rozšíření rezidentských stání 

V příštích letech by se rezidentské zóny v krajské Jihlavě mohly rozšířit, i když k tomu současné vedení radnice zatím neučinilo žádné konkrétní kroky. „Rozšíření je, na rozdíl od minulého vedení, to současné spíše nakloněno,“ doplnila Hrdličková a ještě připojuje informaci, že v loňském roce přibylo několik míst v ulici Bezručova. Důvodem je její zjednosměrnění.

Foto Lenka Dvořáková

Štítky parkování, stání, rezident, řidič, doprava, Jihlava, sídliště, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PARKOVÁNÍ V JIHLAVĚ: Nová místa pro obyvatele sídlišť. Rezidentská stání zůstávají beze změn | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.