Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Malý Kája z babyboxu je starší, než se odhadovalo. Dnes poputuje k sociální pracovnici

, aktualizováno 22. ledna 2019, 18:28

Personál pelhřimovské nemocnice našel v sobotu 19. ledna první dítě umístěné v tamním babyboxu. Podle prvních odhadů mu bylo patnáct až šestnáct měsíců. Ve skutečnosti je ale starší. Ukázalo se totiž, že v únoru mu budou dva roky. Sestry v nemocnici totiž našly mezi chlapcovým oblečením vzkaz, který byl psaný rukou. Bylo v něm chlapcovo datum narození.

První babybox v zemi začal fungovat v roce 2005, je to v podstatě novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. V Česku nyní funguje 76 těchto schránek. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče. 

Personál pelhřimovské nemocnice si ho za čtyři dny velmi oblíbil. Byla mu provedena všechna možná vyšetření a rozbory krve. A prvotní informace o tom, že je zdravý, se potvrdily.

Chlapec, který váží devět a půl kilo a má šest zubů, byl pojmenován Karel Spěváček. Dnes zřejmě bude z nemocnice propuštěný a ujme se ho sociální pracovnice.Pak půjde do pěstounské péče. 

Malý Kája je vůbec prvním dítětem umístěným v babyboxu v pelhřimovské nemocnici a zároveň 181. dítětem odloženým v babyboxu v ČR za 13 let jejich existence. Pelhřimovský babybox byl zřízen 21. prosince 2007. 

Foto pixabay.com | Zdroj Hitrádio Vysočina, ČTK

Štítky Babybox, Nemocnice Pelhřimov, Karel Spěváček, nemocnice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malý Kája z babyboxu je starší, než se odhadovalo. Dnes poputuje k sociální pracovnici | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.