Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Čeká nás další úplné zatmění Měsíce. Zájemci v Jihlavě ho uvidí na Bráně Matky Boží

V pondělí 21. ledna nastane poslední úplné zatmění Měsíce v tomto desetiletí. Tento jev bude trvat hodinu a 2 minuty. Zájemci ho mohou společně s astronomy pozorovat na vyhlídkové trase jihlavské Brány Matky Boží.

Příští úplné zatmění pozorovatelné z České republiky nastane až 16. května roku 2022. Dříve se dočkáme pouze částečných zatmění a první bude mezi 16. a 17. červencem 2019.

Harmonogram zatmění:
Začátek částečného zatmění 04:34
Začátek úplného zatmění 05:41
Maximální fáze zatmění 06:12
Konec úplného zatmění 06:43
Konec částečného zatmění 07:50

Krom úplného zatmění Měsíce bude možné pozorovat i dvě planety sluneční soustavy: Venuši a Jupiter. Ač večer je na nebi zimní obloha s dominantním Orionem, tak nad ránem se můžeme kochat letní oblohou a objekty jako kulová hvězdokupa M13 a planetární mlhovina M57.

Zatmění Měsíce bude možné pozorovat také v krajském městě s Jihlavskou astronomickou společností. Lidé si Měsíc budou moci prohlédnout pomocí astronomických dalekohledů.

Pozorování proběhne na vyhlídkové terase Brány Matky Boží. Začátek je plánován na 4:15, konec bude v 7:00. V případě nepřízně počasí bude pozorování zrušeno.

Foto pixabay.com

Štítky zatmění, Měsíc, úkaz, astronomie, pozorování, zatmění Měsíce, Brána Matky Boží (Jihlava), Jihlava, Česko, Sluneční soustava, Jupiter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeká nás další úplné zatmění Měsíce. Zájemci v Jihlavě ho uvidí na Bráně Matky Boží | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.