Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Odborníci v jihlavské galerii odkryli skrytý vchod. Zakreslený není ani v mapách podzemí

Ve sklepích Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě v těchto dnech probíhají sanační práce. Odborníci zde objevili zazděný vchod. „Jde o vchod do další úrovně sklepa případně o klenutí nad zapomenutou studnou. V žádných historických mapových podkladech jsme ho neznamenali, zakreslený není ani v mapách jihlavského podzemí,“ říká Eva Pausarová z majetkového odboru Krajského úřadu Kraje Vysočina.

Právě místo objeveného vchodu je největším zdrojem vlhkosti, kterou nasakuje zdivo nosných konstrukcí a vzlíná do přízemí objektu.

V galerii probíhá sanování sklepních prostor, následně bude vybudováno přisávání vzduchu z venkovního prostředí s předehřevem ve vzduchotechnických jednotkách a rozvod vzduchu do všech sklepních prostor, který posílí přirozenou cirkulaci. Přirozený pohyb vzduchu ve sklepě historicky byl a je nyní revitalizován. Právě z tohoto důvodu budou obnovené také některé anglické dvorky, tedy otvory provzdušňující a prosvětlující podzemí. „Do dvorního traktu byly v minulosti obnoveny všechny čtyři sklepní světlíky, do ulice budou ze tří historických obnoveny dva, jeden zůstane zazděný, protože se nachází přímo pod vchodem do budovy. Tento anglický dvorek bude nahrazen nově vybudovaným v prostoru nejhlubší sklepní koje, kde bude realizováno přisávání pro VZT,“ doplňuje Eva Pausarová.

„Snažíme se co nejvíce navrátit k původnímu historickému otevření objektu, a to pomocí rehabilitace nevhodně zazděných prostor. V podstatě vizuálně i fyzicky propojujeme suterén s prvním podlažím,“ vysvětluje hlavní projektant Michal Zlatuška.

Sanační práce ve sklepích jihlavské galerie vyjdou na tři miliony korun. Konečná částka se však ještě může navýšit. Práce by měly být hotové v červnu, potom by měl sklep sloužit galerii jako skladovací prostory a v závislosti na vlhkosti prostředí případně i jako další expoziční prostor.

Foto www.kr-vysocina.cz

Štítky sklep, galerie, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci v jihlavské galerii odkryli skrytý vchod. Zakreslený není ani v mapách podzemí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.