Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do pelhřimovského babyboxu byl v noci odložen asi 1,5letý chlapec. Je zdravý, dostal jméno Karel Spěváček

Do babyboxu v Pelhřimově v pátek před půlnocí někdo odložil zdravého, podle odhadů patnácti až šestnáctiměsíčního chlapce. Váží devět a půl kilo, má šest zubů a dostal jméno Karel Spěváček. Malý Karel je 181. dítětem odloženým do babyboxu v ČR za 13 let jejich existence.

„Je zcela zdravý, jenom jej teď sestřičky zahřívají, protože byl trochu podchlazený, měl 35, 5 stupně,“ napsal Ludvíku Hessovi, zakladateli sítě babyboxů, primář dětského oddělení Stanislav Houštěk. Babybox pelhřimovské nemocnice byl zřízen 21. prosince 2007 a dosud se v něm žádné dítě neocitlo.

Situaci na místě prověřovali i policisté. Zjišťovali, zdali dítě nebylo ohroženo na životě a zdraví a zdali na něm nemohl být spáchán nějaký trestný čin. Lékařská vyšetření však ukázala, že dítě je v pořádku, a proto policisté v současné době nebudou ve věci provádět další šetření.

První babybox v zemi začal fungovat v roce 2005, je to v podstatě novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. V Česku nyní funguje 76 těchto schránek. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

 

Foto Lenka Dvořáková | Zdroj ČTK + Policie ČR

Štítky ČR, rodina, zdraví, děti, Babybox, Pelhřimov, Karel Spěváček, Česko, Ludvík Hess

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do pelhřimovského babyboxu byl v noci odložen asi 1,5letý chlapec. Je zdravý, dostal jméno Karel Spěváček | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.