Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihlava zavzpomíná na studenta Jana Palacha. Upálil se v Praze přesně před padesáti lety

Dnes si připomínáme padesát let od upálení Jana Palacha, studenta historie a politické ekonomie na Filozofické fakultě Karlovy univerzity. Na toto významné výročí se bude vzpomínat také v Jihlavě, a to dnes od 13 hodin na Masarykově náměstí.

Památku na protest proti sovětské okupaci přijdou uctít zástupci města v čele s primátorkou Karolínou Koubovou a náměstky primátorky Petrem Laštovičkou, Vítem Zemanem a Jaromírem Kalinou.

Pietní akt se uskuteční ve středu 16. ledna od 13 hodin u pomníku Evžena Plocka vedle Marinánského sloupu na Masarykově náměstí.

Jan Palach: 11. srpna 1948 Praha – 19. ledna 1969 Praha
Studoval historii a politickou ekonomii na Filofické fakultě Univerzity Karlovy. Obětoval svůj život na protest proti potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti po začátku okupace Československa armádami států Varšavské smlouvy. 16. ledna 1969 se zapálil v horní části Václavského náměstí v Praze. S rozsáhlými popáleninami byl převezen do nemocnice, kde po třech dnech zemřel. 

Štítky Jan Palach, upálení, pieta, výročí, Jihlava, Praha, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, Evžen Plocek, Jaromír Kalina, Karolína Koubová, Univerzita Karlova, Československo, Varšavská smlouva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava zavzpomíná na studenta Jana Palacha. Upálil se v Praze přesně před padesáti lety | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.