Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vydatnější srážky posledních dní pomohly. Voda v hubenovské nádrži pomalu stoupá

Vydatnější srážky v průběhu letošní zimy pomohly ke zvýšení hladiny ve vodárenské nádrži Hubenov nedaleko Jihlavy. Ta slouží k zásobování obyvatel krajského města pitnou vodou a v současné době se objem vody v hubenovské nádrži pohybuje přibližně na úrovni 48 procent její kapacity.

Se situací na vodárenské nádrži i dalších částech vodárenské soustavy zajišťující pitnou vodu pro Jihlavu a okolní obce se přímo v terénu seznámili členové Komise Rady Kraje Vysočina pro životní prostředí v doprovodu radního Martina Hyského a náměstka hejtmana Martina Kukly.

Stejně jako ostatní kraje v Česku, i Vysočina se od roku 2015 potýká s následky dlouhodobého sucha. Tento trend se negativně projevil i na zásobách povrchové vody ve vodárenských nádržích, přičemž vodní dílo Hubenov se v polovině prosince loňského roku dostalo pouze na cca 32 % svého zásobního prostoru.

„Ke zlepšení situace v hubenovské nádrži významně přispělo množství sněhových a dešťových srážek v uplynulých týdnech, zároveň už na podzim loňského roku bylo rozhodnuto o schválení mimořádné manipulace, spočívající ve snížení odtoku z nádrže a v prosinci i o snížení množství odebírané vody cca na polovinu s tím, že výpadek se pokryje odběrem vody přímo z řeky Jihlavy,“ vysvětlil krajský radní Martin Hyský, do jehož gesce spadá oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí.

Vodní dílo Hubenov bylo postaveno v letech 1968 až 1972 na Maršovském potoce a je ve správě Povodí Moravy, s.p. Pro posílení nátoku vody do nádrže byly postaveny přivaděče i ze sousedních povodí – Jedlovského a Jiřínského potoka. Podle vyjádření zástupců Povodí Moravy, s.p. se v letošním roce počítá s kompletní rekonstrukcí Jedlovského přivaděče.

Primárně slouží vodárenská nádrž Hubenov jako zásobárna pitné vody pro Jihlavu. Povrchová voda z ní je potrubím přes čerpací stanici v Rantířově odváděna do úpravny vody v jihlavské části Hosov.

Zástupci Kraje Vysočina měli možnost seznámit se s celou cestou strategické suroviny. Kromě odběru vody z hubenovské nádrže je možné ještě odebírat povrchovou vodu z řeky Jihlavy v Rantířově a čerpat ji do kaskády vodárenských rybníků v Pístově, odkud je pak odebírána na úpravnu vody v Hosově, která je posledním stupněm na cestě ke koncovému zákazníkovi.

Zásobování pitnou vodou, a to nejen v případě Jihlavy, ukazuje, že je nezbytné řešit problematiku dlouhodobého sucha, kůrovce a s tím souvisejícího odlesňování i ochranných pásem kolem vodárenských nádrží komplexně. Jen tak mohou být opatření smysluplná a účinná.

„V krajském rozpočtu jsme pro letošní rok vyčlenili z rezervy 100 milionů korun právě na boj s kůrovcovou kalamitou a se suchem. Vedle toho pravidelně podporujeme obce při budování a modernizaci vodohospodářské infrastruktury - vodovodů, kanalizací a ČOV. V letošním roce se jedná o částku ve výši celkem 77 milionů korun, která bude poskytnuta obcím prostřednictvím grantových programů Čistá voda 2019 a Stavby ve vodním hospodářství 2019, zařazených do Fondu Vysočiny, “ doplňuje náměstek hejtmana pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla.

Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Hubenov, pitná voda, zásoba, srážky, kapacita, nádrž, Jihlava, Kraj Vysočina, Martin Kukla, Martin Hyský, Povodí Moravy (státní podnik), Česko, Rantířov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydatnější srážky posledních dní pomohly. Voda v hubenovské nádrži pomalu stoupá | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.