Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihlavský útulek hlídá kříženec Rex. Azyl tam našla třeba i krajta kobercová nebo leguán

V Jihlavě takřka už dvacet let v bývalém vojenském areálu v Pístově funguje útulek pro zvířata. Provozuje ho městská policie. Díky úpravě jednoho z bývalých skladů má nyní prostory i pro ohrožená zvířata z volné přírody. Na jejich péči spolupracuje se záchrannou stanicí Pavlov.

„Staráme se i o exotická zvířata včetně leguána nebo krajty,“ jmenuje vedoucí útulku Aleš Toman.

V jihlavském útulku je nejvíce psů. Jejich třetinu se obvykle podaří vrátit původním majitelům. Pro ostatní se útulek snaží najít majitele nové. Nejjednodušší je to se štěňaty, kterých je nyní v útulku osm.

„Dostala se k nám do útulku v období Vánoc, ale nejde o nechtěné vánoční dárky. Představy o tom, že lidé nezodpovědně pořizují živé dárky, podle mě realitu neodrážejí. Lidé se prostřednictvím útulku spíš zbavují vlastních zvířat, která vydávají za nalezené, uvedl Toman.

K novým majitelům mohou jít zvířata, ke kterým se nikdo nehlásí, už po dvou týdnech. Útulek jim zajistí potřebná očkování. Čtyři měsíce zůstávají formálně vlastnictvím původních majitelů, kteří mají nárok na jejich vrácení. Útulek je v takovém případě jen zprostředkovatelem. Po tom, jak se majitelé dohodli, už nepátrá. „Nestává se to často, vlastně jsme měli za celou dobu, co taková pravidla občanský zákoník stanovil, jen jeden případ,“ doplňuje Aleš Toman.

Kapacita se nenaplní

V jihlavském útulku by najednou našlo útočiště až o 60 psů, tak naplněný ale nikdy nebyl. V posledních několika letech je v něm obvykle asi 25 psů. Kromě nich pečuje útulek také o kočky a exotická zvířata, včetně krajty kobercové, kterou před třemi lety našli lesní dělníci u nádrže Švihov.

„Tehdy to bylo mládě dlouhé asi 120 centimetrů. Dnes je z ní had dlouhý přes dva metry, který podle rád kouše,“ vypráví Aleš Toman.  Také proto o něj nemá zájem ani chovatelský kroužek při jihlavském domu dětí a mládeže, který si občas hady z útulku bral. Díky exotickým zvířatům je ale útulek atraktivní pro prohlídky, na které zve školáky.

V přebudovaném skladu vznikly loni prostory i pro volně žijící druhy zvířat. Lidé nosí ježky, netopýry i poraněné ptáky. V případě potřeby je útulek předává záchranné stanici Pavlov u Ledče nad Sázavou, která pečuje o handicapovaná volně žijící zvířata z celé Vysočiny. „Fungujeme pro ně jako sběrné místo,“ dodává vedoucí jihlavského útulku Toman.

Útulek provozuje jihlavská městská policie. Mimo platů zaměstnanců a investic, které hradí přímo jihlavský magistrát, jsou jeho roční provozní náklady asi 800 tisíc korun. O zvířata pečuje ve dvousměnném provozu šest lidí. Část práce odvedou i lidé odsouzení k trestu obecně prospěšných prací.

V areálu útulku na Pístově jsou kromě kotců jsou pro psy i velké výběhy. Víc pohybu jim zajišťuje také venčení. Na procházky s nimi chodí zájemci z řad veřejnosti. V zimě přijdou čtyři, v létě i 15 každý den.

Procházky pro veřejnost útulek zavedl před třemi lety. „Psi díky nim lépe zvládají kontakt s neznámými lidmi a je pak snazší nabídnout je novým zájemcům,“ řekl Toman.

Neplatí to ale o všech, někteří psi zůstávají v útulku několik let, jiní se do něj kvůli své nezvladatelné povaze opakovaně vracejí. Někteří už v útulku zdomácněli. Například černý kříženec Rex tam „pracuje“ jako hlídač areálu.

Foto Městský útulek pro opuštěná a nalezená zvířata Jihlava | Zdroj ČTK

Štítky útulek, zvíře, Pístov, pes, Jihlava, Vánoce, Pavlov, kříženec, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský útulek hlídá kříženec Rex. Azyl tam našla třeba i krajta kobercová nebo leguán | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.