Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlava adoptuje píšťalu ze svatovítských varhan. Přispěje částkou patnáct tisíc korun

Rada města Jihlavy schválila sponzorský dar ve výši 15 tisíc korun. Jihlava se totiž zapojí do stavby varhan v katedrále sv. Víta, a to adopcí jedné z jejich píšťal. Tímto skutkem krajská metropole získá trvalou stopu v historicky významné stavbě.

„Pražská katedrála je symbolem naší svrchovanosti a svobody. Generace po generaci dotváří tento architektonický a duchovní klenot obdiv po celém světě. Trvalo staletí, než byla postavena a přesto jí stále něco chybí – hlas vypovídající o vyšším poslání, varhany. Jihlava tímto krokem dokázala, že je schopna přispět k tomu, aby jedna z nejvýznamnějších památek Čech byla dokončena a konečně promluvila,“ vyjádřila primátorka města Karolína Koubová.

Jihlavě je v současné době celkem devět nástrojů, například barokní varhany v kapli kostela sv. Jakuba a v kostele sv. Ignáce.

Unikátem se pyšní také místní Základní umělecká škola, pro kterou za podpory radnice města sestavil varhanář Martin Bednařík z Tišnova claviorganum, nástroj spojený z varhan a cembala.

Rada města se k adopci varhan přiklonila také díky bohaté hudební historii Jihlavy, která se formovala i v oblasti chrámové hudby, jíž v Jihlavě obstarávali především kostelní zpěváci, hudebníci a varhanáři.

„Z bohatého jihlavského hudebního prostředí vzešel i slavný skladatel a dirigent Gustav Mahler, jenž se coby dětský sborista na kůrech kostelů sv. Jakuba a sv. Ignáce pod vedením učitele a regenschoriho Heinricha Fischera setkával s liturgickým a varhanním repertoárem. Mahler sám později při komponování Symfonie č. 2 podpořil zpěv sboru v závěrečné větě právě varhanami,“ doplnila Jana Součková z Domu Gustava Mahlera.

Dalšími městy, která přispěla na svatovítské varhany, jsou například Karlovy Vary nebo Hradec Králové. Na Vysočině se do adopce píšťal zapojil Třebíč či Luka nad Jihlavou.

Foto pixabay.com

Štítky varhany, píšťala, katedrála sv. Víta, dar, sponzor, Jihlava, kostel, adopce, Gustav Mahler, Karolína Koubová, Česko, Heinrich Fischer, Jana Součková-Siegelová, Dům Gustava Mahlera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava adoptuje píšťalu ze svatovítských varhan. Přispěje částkou patnáct tisíc korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.