Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

ANKETA: Výšlapy i koupání. Kraj Vysočina nabízí mnoho příležitostí, jak oslavit přelom roku

Na Vysočině se lidé na přelomu roku nemusí spokojit s oslavami v restauracích nebo na náměstích, vydat se mohou i do přírody. Klub českých turistů (KČT) připravil dvě vycházky na Silvestra a dalších šest novoročních výšlapů. Na Orlíku u Humpolce se zájemci mohou ohlédnout na končícím rokem z hradní rozhledny, v Polničce se mohou zúčastnit recesistického silvestrovského běhu na historických lyžích. Na novoroční pekelné koupání zvou otužilci do Polné, otužilci se tradičně sejdou i v jihlavské lokalitě Český mlýn.

Závod na dřevěných lyžích v Polničce u Žďáru nad Sázavou má tradici dlouhou skoro půl století. Letošní 49. ročník začne v pondělí v 10 hodin, start i cíl budou u restaurace. Chybějící sněhová pokrývka není překážkou, běží se za každého počasí. Trasa vede po silnici i po trávě. Před rokem se zúčastnilo okolo 40 závodníků.

Silvestrovské odpoledne mohou lidé strávit na palubě výletní lodi Horácko na přehradě Dalešice, která díky přečerpávací elektrárně nezamrzá. Silvestrovská plavba začíná ve 13 hodin.

Na zřícenině hradu Orlík u Humpolce bude na Silvestra mimořádně otevřeno od 13 do 15 hodin. Když to počasí dovolí, dostanou se návštěvníci i na hradní rozhlednu. Akce Silvestrovské rozhledy se koná několik let. Když bylo pěkně, přišlo podle kastelána i 500 lidí.

Silvestrovský výstup na Javořici poblíž Telče bude letos 21. rokem. „První ročníky byly v zastoupení pěti až deseti lidí, v dnešní době jsou ty počty kolem pěti tisíc,“ řekl Vladimír Mazal z pořádajícího KČT v Telči. Na Dědkovské hoře u Měřína na Žďársku budou lidé společně slavit vstup do nového roku, na kopci se začnou scházet hodinu před silvestrovskou půlnocí.

Na Nový rok bude v kraji šest turistických akcí, kromě výšlapů na kopce se dá s turisty jít například do údolí řeky Doubravy u Chotěboře. Přehled vycházek je na webu KČT.

V polenském Pekle se otužilci budou na Nový rok koupat počtvrté, u rybníka pod zámkem se sejdou dvě hodiny po poledni. Hladinu šestnáctihektarového rybníka pokrývá asi tři centimetry silný led, který nejspíš do úterý neroztaje. Nedá se po něm ale ani chodit. Stejně jako minule tak zřejmě podle místostarosty Luboše Kousala nezbude nic jiného, než sednout do loďky a uvolnit místo pro plavce motorovou pilou. Vloni se přišly vykoupat necelé dvě desítky lidí. Počty teple oblečených diváků, kteří je povzbuzovali ze břehu, byly několikanásobně vyšší.

Rovněž ve 14 hodin proběhne tradiční novoroční koupání i v Jihlavě, které se koná pod záštitou plaveckého klubu AXiS. Akce, na kterou loni dorazilo okolo čtyřiceti otužilců a stovek diváků, se odehrává u lávky v blízkosti jihlavských tenisových kurtů v lokalitě Český mlýn. 

Trávíte přelom roku aktivně nebo pasivně?

Celkem hlasovalo18 čtenářů

Foto Dalibor Mašek | Zdroj ČTK

Štítky ČR, zábava, kondice, silvestr, nový rok, Vysočina, Kraj Vysočina, koupání, Klub českých turistů, Humpolec, Vodní nádrž Orlík, Polná, Žďár nad Sázavou, Polnička, Telč, restaurace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Výšlapy i koupání. Kraj Vysočina nabízí mnoho příležitostí, jak oslavit přelom roku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.