Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

I za zdravého psa se u veterináře zaplatí minimálně tisíc korun ročně

I za zdravého psa zaplatí jeho majitel za veterinární péči minimálně tisíc korun ročně, v případě nemoci může vynaložit desítky tisíc korun. Novinářům to řekla prezidentka Komory veterinárních lékařů ČR Radka Vaňousová. Komora nyní sdružuje více než 4000 soukromých lékařů, před necelým desetiletím v ní bylo o 500 zvěrolékařů méně. I tak je soukromých veterinářů nedostatek.

Náklady na zvíře se značně liší podle velikosti psa, už jenom kvůli množství léčiv, které například při anestezii dostane. „Pokud budeme počítat s tím, že to zvíře je zdravé, tak pravidelné náklady na očkování a odčervení jsou kolem tisíce korun ročně," uvedla Radka Vaňousová. V případě nemoci však podle ní suma za veterináře může dosáhnout desítek tisíc korun, zejména při onkologických onemocněních. Kolem 2000 korun může stát i běžný zákrok - odstraňování zubního kamene.

Majitelé zvířat platí za své miláčky stále více peněz. Proti výlohám na léčbu úrazů a nemocí svých zvířat se mohou pojistit. Například na úraz s plněním do 20.000 korun ročně se dá pojistit i za sto korun měsíčně. Majitelé zvířat podle šéfky komory díky pojištění více řeší operace za desítky tisíc korun nebo diagnostická vyšetření, které dříve hradit nechtěli.

Zhruba dvě miliardy korun ročně 

Veterinářů sdružených v komoře je kolem 4100. Na rozdíl od humánních lékařů v oboru není takový problém s věkovou skladbou, kdy lékaři odchází ve velkém do důchodu. Problémem jsou však podle prezidentky odchody na mateřskou a následná péče o dítě. „Ženy po mateřské mají zpravidla problém vrátit se zpátky, ta práce se následně nedá dělat na plný úvazek," vysvětlila Vaňousová. Nemá ale informaci o tom, kolik veterinářů pracuje na plný úvazek a kolik na částečný.

Češi za péči o domácí zvířata utratí podle údajů statistiků zhruba dvě miliardy korun ročně. Do výdajů jsou zahrnuty všechny služby, tedy veterinární péče, ale třeba i kosmetické salony nebo zvířecí hotely. Při započtení nákladů na pořízení zvířete, krmiva a dalších potřeb pro chov částka činí 12,6 miliardy korun ročně, uvedl loni Český statistický úřad. Výdaje na veterinární služby se postupně zvyšují.

Veterinární lékařství v Česku si v těchto dnech připomíná sto let od svého založení. V Brně vznikla 12. prosince 1918 Vysoká škola zvěrolékařská, která nyní funguje pod názvem Veterinární a farmaceutická univerzita. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky veterinář, pes, platba, veterinární lékař, nemoc, Česko, Český statistický úřad, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I za zdravého psa se u veterináře zaplatí minimálně tisíc korun ročně | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.