Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

S geology ze SÚRAO v Rohozné debatovali odpůrci i příznivci úložiště jaderného odpadu

Včera se v Rohozné na Jihlavsku konala informativní akce Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Sešli se zde odpůrci i příznivci chystaných průzkumů pro hlubinné úložiště jaderného odpadu. Za první hodinu se v sále hostince Na Myslivně vystřídala stovka místních lidí i obyvatel okolních pěti obcí, jichž se záměr také dotýká. Hrádek byl poslední ze sedmi lokalit v Česku vytipovaných pro úložiště, v nichž SÚRAO představilo metody letošních geologických prací.

Vysvětlovat metody průzkumů bylo připraveno třináct lidí správy úložišť. Lidé měli možnost vidět geologické nářadí a pomůcky, vzorky hornin i 3D modely.  Skoro víc než s odborníky ale návštěvníci debatovali mezi sebou. Podle zjištění ČTK už často přišli s vyhraněným názorem a výkladem se nenechali zviklat.

Geologů se vůbec neptalo několik mladých lidí z Rohozné postávajících v sále. „My jsme rozhodnutí, že tu úložiště nechceme,“ shodli se. Naopak postarší muž František ze sousední vsi Cejle řekl, že je pro průzkumy ve všech lokalitách a pro to, aby se úložiště postavilo v té nejvhodnější.  „Elektriku chceme všichni, ale ten nepořádek? Má se to nechat dětem?“ zlobil se.

Několik členek ekologického spolku 2 Alternativa z Dolní Cerekve s protestní tabulí postávalo v průjezdu hostince. „Ta akce je nám celkem jedno. My musíme akorát říci, že to tady nechceme za žádnou cenu,“ řekla Ludmila Fučíková ze spolku.

ČTĚTE TAKÉ: V Rohozné zítra proběhne představení průzkumů spojených s hlubinným úložištěm​

Program včerejšího odpoledne byl zajímavý i pro dětské návštěvníky. Děti si mohly vyzkoušet rýžování pravých českých granátů ve velkých kádích.

Lokalita Hrádek se rozkládá na přelomu Jihlavska a Pelhřimovska. Průzkumné území se zatím týká asi 24 kilometrů čtverečních pozemků a zasahuje do katastru obcí Rohozná, Nový Rychnov, Milíčov, Hojkov, Cejle a Dolní Cerekev. Dohromady v nich žije 3 500 lidí. Společnou žalobou se snaží domoci zrušení loňského rozhodnutí ministra životního prostředí o povolení průzkumu Hojkov, Cejle, Milíčov a Nový Rychnov spolu s 2. Alternativou.  Žaloba však nemá odkladný účinek.

První etapa průzkumů by měla být letos provedena ve všech sedmi vytipovaných lokalitách v ČR, v souhrnu jde o práce za 200 milionů korun.  „Skupinky geologů budou obcházet území. Obyvatelé by je neměli téměř zaznamenat, protože ty práce budou povrchové, bez vrtů,“ popsala Ivana Škvorová z oddělení komunikace správy úložišť. Na základě těchto průzkumů by měl být počet lokalit zúžen na čtyři; finální lokalitu by SÚRAO mělo vybrat do roku 2025.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v Česku vzniknout do roku 2065.

Foto Lenka Dvořáková | Zdroj ČTK

Štítky Správa úložišť radioaktivních odpadů, Rohozná, průzkum, Česko, okres Jihlava, Cejle, Milíčov, Dolní Cerekev, Hojkov, Nový Rychnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S geology ze SÚRAO v Rohozné debatovali odpůrci i příznivci úložiště jaderného odpadu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.