Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihlavská zoo přišla o jedno z nejoblíbenějších zvířat, uhynul tuleň Artos

Nemilá zpráva přišla ve čtvrtek odpoledne z jihlavské zoologické zahrady. V důsledku výskytu novotvarů na jícnu zde uhynul tuleň Artos, oblíbená atrakce návštěvníků zoo.

Samec tuleně obecného jménem Artos  dne 18. listopadu 2018 ve své expozici v areálu Zoo Jihlava. Artos, který letos oslavil svoje 15. narozeniny, se narodil 31. července 2003 ve švýcarské zoo v Bernu.

Byl jedním z nejoblíbenějších zvířat jihlavské zoo a mnozí návštěvníci si ho jistě pamatují, kterak se svými dvěma tuleními partnerkami Lily a Taminou ladně plaval i živě dováděl ve svém bazénu. Zejména komentovaná krmení tuleňů s Artosem v čele patřila a patří u návštěvníků k oblíbeným letním atrakcím v zoo.

Dle výsledků pitevní zprávy měl Artos novotvary na jícnu, které způsobily jeho menší průchodnost, nižší zájem o potravu a nakonec i úhyn. Bohužel na první pohled, ani většinou standardních vyšetření se toto onemocnění nedalo nijak zjistit ani bujení novotvarů předcházet.

„Úhyn Artose nás mrzí, ale takový je prostě život. Většina živočichů žije mnohem kratší dobu než lidé, takže logicky za našeho života, nebo třeba práce v zoo, dochází k úhynům mnoha zvířat, z nichž některá jsme viděli, kterak se tu narodila i uhynula,” okomentoval neradostnou zprávu ředitel jihlavské zoo Jan Vašák

Foto Zoo Jihlava | Zdroj Zoo Jihlava

Štítky Zoo Jihlava, tuleň, úhyn, Zoologická zahrada Jihlava, Bern, jícen

Jihlavská zoo přišla o jedno z nejoblíbenějších zvířat, uhynul tuleň Artos | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.