Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Brněnské Vánoce Vánocemi nekončí. Nabízí virtuální realitu, designové a gurmánské hody a kupu muziky!

PR článek

Hledáte tip, kam vyrazit o svátcích či po nich? Doporučujeme Brněnské Vánoce! Na četná přání návštěvníků končí trhy v moravské metropoli letos až 28. prosince, abyste si je mohli užít i po svátcích, bez předvánočních stresů. Nabízí hudební program, výborné jídlo a pití, desítky stánků s originálním zbožím a od 4. do 23. prosince také December Design Days, na kterých najdete produkty od místních úspěšných designérů a nakoupit tak můžete originální dárky s puncem kvality.

Strom přivezli koně

A proč vyrazit zrovna do Brna? Bylo to právě Brno, které dalo našim městům tradici vánočních stromů na náměstích. Stál zde ten úplně první už v roce 1924 a teprve později se přidala Plzeň, Praha a další města. Navštívíte tedy místo, kde tento krásný zvyk vznikl a dozvíte se i příběh, který za touto tradicí stojí. Zároveň si můžete na památku udělat fotku se stromem, který letos do Brna přivezlo koňské spřežení právě tak, jak tomu bylo před 94 lety.
 

Brno jako jediné na světě

Brno je taky jediným městem na světě, ve kterém ochutnáte Turbomošt. Tak, jak se jezdívá do Vídně za punčem, jezdí se do Brna za tímto originálním nápojem. Podle mnohých se také Brněnské Vánoce těm ve Vídni vyrovnají, tak to přijeďte vyzkoušet. Poprvé byl Turbomošt představen v roce 2009 a od té doby se stal oblíbeným vánočním nápojem místních i turistů. Jedná se o stoprocentní jablečný mošt doplněný pravou jablkovicí a speciální směsí koření.
 

Gurmánské hody

Turbomoštem však gastronomická nabídka v Brně teprve začíná. Gurmánské Vánoce na Domikánském náměstí nabízí speciality domácí i zahraniční kuchyně a to jak v jídlech, tak nápojích, které si můžete vychutnat v komfortních konzumačních zónách. Připraveny jsou pro vás například oblíbené i nezvyklé rybí speciality. Najdete tam fish & chips z kapra, halibuta a tresky a za zkoušku jistě stojí i kapří hranolky. Pokud pro vás ryby nejsou to pravé, zkuste domácí těstoviny, vánoční pizzu, něco z grilu nebo flammkuchen. V nabídce jsou i špecle se slaninou nebo pštrosí klobása a kimchi stánek s thajským curry a asijským bůčkem jako ryzí exotika. Sladkou tečkou může být štrúdl, donuty a bagely; mezi nápoji najdete řadu punčů – Čapunč ze tří druhů alkoholu, punč z Návsi s ovocem, perníkový, santův, mandlový, bylinný, anebo nealkoholický malinový a dětský. Odvážnější vyzkouší horký tekutý štrúdl, Jägerbull, hot Aperol, Mandarin bowle nebo lyžařského bombardina.
 

Hudební pochoutky

Poklidnou atmosféru Dominikánského náměstí ocení kromě gurmánů také rodiče s dětmi, kterým se jistě bude líbit velký dřevěný Betlém doplněný minizoo nebo Ježíškovou poštou. Ti, kteří raději slaví mezi stovkami dalších lidí, si zase užijí dynamickou atmosféru centrálního náměstí Svobody. Zde vás čeká také řada stánků včetně speciálního Zimního baru, ale především pódium, které každý den nabízí živá hudební vystoupení, neboť Brno je také jako jediné město u nás Městem hudby UNESCO. V nabídce má hudbu různých žánrů jako například pop, rock, folk, blues, swing, gospel, punk, world a cover music, cross over, ethno, country a další.
 

Virtuální realita a design

Na Svoboďáku, jak svému centrálnímu náměstí Brňáci říkají, určitě nevynechejte stánek s virtuální realitou, ve kterém si užijete tu pravou zimní koulovačku, a stánky s vonnými solemi, svíčkami, kořením, vitrážemi a dalším zajímavým sortimentem. Budete-li v Brně mezi 4. a 23. prosincem, navštivte zde December Design Days. Ve dvou prosklených city modulech najdete produkty od místních designérů a originální dárky s puncem kvality. Například autorský porcelán Kamily Rokytové a porcelánový design Hany Novotné, osvětlovací tělesa Indra Stein, ručně vyráběnou „jedlou kosmetiku“ Feelo Cosmetics a kalimby Pavla Klvaňy, originální oděvy s ilustracemi zvířat a rostlin značky Huhů nebo vintage střihy od Reparády. Milovníky umění jistě potěší třeba i kolekce umění a designu od mladých tvůrců, jako jsou Studio Šalom, s.polu, Bastl Instruments a další.
 

Další dárky z Brna

Jako oblíbený suvenýr si lidé z trhů často odváží vratné obaly na nápoje, které Brno u nás plošně zavedlo jako první a díky tomu se na trzích nebrodíte v odhozených kelímcích a trhy jsou zároveň ekologické. TIC BRNO, pořadatel Brněnských Vánoc, každý rok připravuje také sadu vánočních dárků, které můžete přivézt z Brna pod stromeček sobě či svým blízkým. Letos jim vévodí designové hrnky od brněnského sprejujícího básníka TIMA, který k sérii hrníčků navrhl také originální pohlednice. V nabídce jsou také designové brože, zrcátka, a nebo dvě zbrusu nové knihy o Brně. Jedna pro dospělé, druhá speciálně pro děti.
 

Poznejte adventní Brno

Pro ty, kterým nestačí si město a trhy jen tak projít, připravil TIC BRO i další program. Město můžete lépe poznat díky výkladu certifikovaných průvodců v rámci Adventních procházek nebo pohodlně projet ve vyhřátém minibusu. Určitě zavítejte také na věž Staré radnice a prohlédněte si moravskou metropoli pěkně s nadhledem. A budete-li se chtít před mumrajem na povrchu skrýt, tak do Brněnského podzemí. Doporučujeme obzvlášť Labyrint pod Zelným trhem nebo Kostnici sv. Jakuba, druhou největší v Evropě.
 

Informační centrum

Až do Brna přijedete, stavte se v některém informačním centru TIC BRNO, kde si můžete vyzvednout vánoční brožurku a dozvíte se vše potřebné. Na první narazíte hned u vlakového nádraží, další oblíbené najdete na Staré radnici „pod krokodýlem“ a také přímo na náměstí Svobody na vás jedno čeká. Podrobný program Brněnských Vánoc a kompletní nabídku nabízí také stránky www.brnenskevanoce.cz. Než vyrazíte, program si prostudujte. Po svátcích pokračuje v mírně omezeném režimu, ale nabídka je stále široká, tak ať vám něco neunikne.
 

Štítky Brno, adventní trhy, cestování, Vánoce, design, virtuální realita, svátek, nápoj, punč, TIC Brno, Vídeň, UNESCO, Praha, jídlo

Brněnské Vánoce Vánocemi nekončí. Nabízí virtuální realitu, designové a gurmánské hody a kupu muziky! | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.