Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dnes zapálíme první svíčku na adventním věnci. Začíná očekávání vánočního času

Dnes je první adventní neděle, kterou začíná očekávání vánočního času. Pro křesťany připomíná příchod Ježíše Krista, mnozí lidé si doma zapalují první svíčku na adventním věnci. Čtyřtýdenní adventní doba skončí se západem slunce o Štědrém večeru.

První neděle adventní je zaměřená na Kristův druhý příchod na konci světa s výzvou, aby byl na něj člověk připraven. První svíčka na adventním věnci je nazývána svíci proroků, neboť je památkou na proroky, kteří podle bible předpověděli narození Ježíše Krista.

Slovo advent pochází z latinského adventus, tedy příchod. Křesťané tuto dobu vnímají jako dobu radostného očekávání příchodu spasitele, ale i pro nevěřící může být dobou duchovní přípravy na Vánoce, dobou rozjímání a dobročinnosti, časem naděje a očekávání.

Symbolem adventu je adventní věnec, jeho historie sahá do 19. století, kdy ho poprvé v Hamburku vytvořil protestantský teolog Johannes Wichern. Kruhový tvar představuje boží věčnost, jednotu, vzkříšení a věčný život a společenství. Věčně zelené rostliny jsou symbolem života jako takového, nezničitelnosti, stálosti ve víře a také věčnosti.

Oblíbené roráty 

Čtyři svíčky, které se postupně zapalují, ukazují na čtyři týdny, které chybí do Vánoc. Na první neděli adventní se věnce přinášejí do kostela před obětní stůl, kde je kněz požehná.

V dnešní západní společnosti je doba adventu spjatá spíše se shonem, nakupováním a výraznou výzdobou veřejných prostor. Ti, kdo chtějí naopak zažít chvíli usebrání se a tichého rozjímání, mohou v době adventu přijít na roráty. Jedná se o ranní mše ke cti Panny Marie, které se těší velké oblibě. Začínají ještě za tmy a v některých kostelích jsou slaveny jen při svíčkách.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky advent, věnec, svíčka, Vánoce, adventní věnec, Ježíš Kristus, Štědrý den, Johannes Wichern, Panna Marie, Hamburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes zapálíme první svíčku na adventním věnci. Začíná očekávání vánočního času | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.