Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Rohozné zítra proběhne představení průzkumů spojených s hlubinným úložištěm

Občané dotčených obcí okolo Čeřínku na Jihlavsku budou mít jedinečnou možnost detailně se seznámit s jednotlivými metodami geologických průzkumů, které u nich proběhnou v letošním roce. Obyvatelé se budou moci v pátek 12. února od 16 do 20 hodin v Mysliveckém sále v Rohozné přesvědčit, zda plánované metody průzkumů budou mít vliv na běžný život v obcích a jaký bude dopad na životní prostředí.

Ministr životního prostředí potvrdil stanovení průzkumných území na všech sedmi lokalitách v České republice, z nichž dvě jsou na Vysočině. Konkrétně jde o lokality Horka a Hrádek. Správa úložišť proto začala intenzivně připravovat projekty geologicko-průzkumných prací pro každou z nich. V současné době jsou s obsahem hotových projektů seznamovány všechny dotčené lokality, kde mají proběhnout průzkumy spojené s hlubinným úložištěm. Správa úložišť radioaktivních opadů (SÚRAO) tak chce obyvatelům ukázat, že plánované práce nebudou mít vliv na běžný život v obcích ani dopad na životní prostředí.

Připravena je interaktivní expozice, která je rozdělena do několika stanovišť podle hlavních průzkumných metod. Správa úložišť představí jednotlivé metody k plánovaným průzkumům. Budou prezentovány jednotlivé průzkumné metody geofyzikálního, geochemického a hydrogeologického průzkumu, které budou v lokalitách při průzkumu uplatněny.

Nachystán je i program pro děti 

Návštěvníci budou seznámeni s podrobnostmi o průběhu plánovaných průzkumů, harmonogramem, počtem pracovníků, kteří se budou na lokalitě pohybovat. K vidění budou nejrůznější geologické nástroje a pomůcky, rozličné mapy, 3D geologické mapy lokalit, model úložiště, počítačové modely, vzorky místních hornin.

Program bude zajímavý i pro dětské návštěvníky, s možností si vyzkoušet rýžování pravých českých granátů ve velkých kádích. Lidé se dozvědí mnoho geologických zajímavostí nejen o své lokalitě. Pracovníci SÚRAO pak budou na místě připraveni odpovídat na praktické dotazy ohledně průzkumů. Geologicko-průzkumné práce začnou v průběhu tohoto roku. První etapa sestává pouze z povrchových a přípovrchových měření a odběrů vzorků pomocí ručního nářadí. Informace získané díky průzkumům poslouží k vyhodnocení vhodnosti vybraných lokalit pro další průzkum.

Pro zájemce z dotčených obcí v lokalitě jsou zajištěny svozy. Autobus objede celkem pětkrát Nový Rychnov, Milíčov, Hojkov, Cejli a Dolní Cerekev a zájemce sveze a rozveze do Rohozné.

Foto SÚRAO

Štítky průzkum, Rohozná, okres Jihlava, Čeřínek, Správa úložišť radioaktivních odpadů, Česko, Kraj Vysočina, Hrádek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Rohozné zítra proběhne představení průzkumů spojených s hlubinným úložištěm | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.