Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nejstarší Jihlavačka Helena Kyralová slaví 104. narozeniny. S gratulací přišla i její bývalá sousedka Karolína Koubová

Rok se s rokem sešel, a aktuálně nejstarší obyvatelka Jihlavy Helena Kyralová slaví své další narozeniny. Na dortu se objevilo úctyhodné číslo – 104 let. Představitelé města chodí tradičně přát všem jubilantům, kteří oslavili 100 let a výše. A Helena Kyralová je první jubilantkou, kterou navštívil zástupce nového vedení města. Primátorka Karolína Koubová předala oslavenkyni kytici, dárkový koš a pamětní listinu a popřála jí k jejím ojedinělým narozeninám.

Paní Kyralová zažila jako nemluvně začátek první světové války, jako malá holčička vznik republiky a jako pětadvacetiletá dívka okupaci nacistickým Německem. Viděla též na vlastní oči prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka i jeho nástupce Edvarda Beneše.

Narodila se v Hradci Králové, tatínek zde působil jako ředitel školy a maminka se starala o domácnost. Po vdavkách přesídlila na chalupu v Orlických horách, kde strávila většinu svého života. Od důchodového věku se na zimu uchylovala k rodině do Jihlavy, ale od jara do podzimu žila až do svých devadesáti sedmi let zpátky na své chalupě. Nyní již sedmým rokem rozšířila řady jihlavských obyvatel,“ popisuje životní příběh oslavenkyně Martin Kukla, mluvčí jihlavské radnice.

Pro primátorku Karolínu Koubovou nebyl navštívený bytový dům neznámým místem, jako dospívající v něm totiž vyrůstala. A to dokonce na stejném patře, hned naproti bytu Kyralových, a s celou rodinou se dobře zná. Došlo tedy i na dotazy, které obvykle při podobných setkáních nepadají – jako například, jak se daří ostatním třem sestrám primátorky.

„Jsem ráda, že jako prvnímu jubilantovi jsem mohla popřát právě paní Kyralové, její kondice v tomto věku je obdivuhodná a já přeji jí i celé rodině zdraví a spokojenost. Bylo mi potěšením, že jsem se s nimi setkala zrovna při této milé příležitosti,“ dodala primátorka Karolína Koubová.

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky jubileum, gratulace, Helena Kyralová, Karolína Koubová, narozeniny, Jihlava, první světová válka, Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš, Nacistické Německo, rodina, Martin Kukla, Hradec Králové, radnice, Orlické hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejstarší Jihlavačka Helena Kyralová slaví 104. narozeniny. S gratulací přišla i její bývalá sousedka Karolína Koubová | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.