Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jak dál s výstavbou nových jaderných zdrojů? Na toto téma přijel diskutovat i Andrej Babiš

Po podzimních výrocích k dostavbě dukovanské elektrárny ze strany představitelů státu a vlně znepokojení, kterou do regionu přenesly, se koncem uplynulého týdne ve Valči uskutečnil seminář Občanské bezpečností komise při jaderné elektrárně Dukovany. Pozvání na něj přijal předseda vlády Andrej Babiš i ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková, které doprovázela předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová a Daniel Beneš, generální ředitel společnosti ČEZ.

Projekt výstavby dalších bloků má dlouhodobě podporu veřejnosti napříč regionem. Jaderná elektrárna Dukovany s výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby energie v České republice. První ze čtyř bloků Dukovan je v provozu od roku 1985. Elektrárna je významným zaměstnavatelem obyvatel nejen Vysočiny, ale i Jihomoravského kraje. 

Podle slov předsedy Babiše vláda podporuje jadernou energetiku a je připravena poskytnout státní garanci investice do výstavby 5. bloku v Dukovanech, nicméně stavbu by měla zajistit dceřiná firma společnosti ČEZ.

„Z veřejného vystoupení zaznělo, že se stát nezříká odpovědnosti a nezastavuje přípravy stavby 5. bloku, nicméně jasnému rozhodnutí vlády ke stavbě, včetně formy financování, bude ještě předcházet řada diskusí. I přes snahy vysvětlovat úhly pohledu ze strany obyvatel i představitelů obcí regionu se zřejmě v blízké době rozhodnutí nedočkáme,“ říká hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, který se společně se zástupci místních samospráv diskuse zúčastnil.

Tisková zpráva | Foto Kraj Vysočina

Štítky elektrárna, jádro, Dukovany, ČEZ, Andrej Babiš, stavba, Marta Nováková, Dana Drábová, Daniel Beneš, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Valča, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak dál s výstavbou nových jaderných zdrojů? Na toto téma přijel diskutovat i Andrej Babiš | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.