Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihlavská zoo má nového obyvatele, ve středu byla přivezena vzácná kočka palawanská

Do Zoo Jihlava byla ve středu přivezena samice jedné z nejmenších šelem světa - kočky palawanské. Jedná se o vzácný druh, v Evropě se chová pouze dvanáct jedinců.

Kočka palawanská je velmi vzácným poddruhem asijské kočky bengálské a žije pouze na filipínském ostrově Palawan. „Ostrovní druhy živočichů a rostlin jsou nejohroženějšími organismy na Zemi, takže i z tohoto důvodu jsme se rozhodli chovat právě palawanské kočky. Koneckonců i v chovech zoologických zahrad jde o jedny z nejvzácnějších kočkovitých šelem. V celé Evropě je v registrovaných zoo chováno pouze dvanáct jedinců,“ sdělil ředitel jihlavské zoo Jan Vašák.

Mladá samice kočky palawanské v Zoo Jihlava se narodila v roce 2014 v Tierparku Berlin. Stejně jako ostatní zvířata tohoto druhu v Evropě, je stále v majetku berlínského Tieparku, který také pro kočky palawanské vede chovný program.

Kočka palawanská je jedním z přibližně dvanácti uznávaných poddruhů mnohem hojnější a rozšířenější kočky bengálské, které se vzhledem i způsobem života podobá. Jako většina menších koček je aktivní zejména za soumraku a v noci a žije samotářským způsobem života. Tyto kočky jsou velice plaché a ve volné přírodě snadno unikají pozornosti. I z tohoto důvodu se odhady jejich divoké populace na Palawanu velice různí.

Dospělá zvířata měří včetně ocasu na délku mezi 60–80 cm a dosahují hmotnosti 1,7–2,5 kg. Podobně jako blízce příbuzná kočka rybářská i kočka palawanská velmi dobře plave a mezi prsty má plovací blány. Výborně také šplhá po stromech, kde se často zdržuje. Ve své domovině dávají kočky přednost vlhčím listnatým lesům, občas i plantážím. Samice rodí většinou 2–3 mláďata po 60–70 denní březosti.

 

 

 

Foto biolib.cz | Zdroj Zoo Jihlava

Štítky Zoo Jihlava, kočka palawanská, šelma, kočka, Zoologická zahrada Jihlava, Evropa, Palawan, Berlín

Jihlavská zoo má nového obyvatele, ve středu byla přivezena vzácná kočka palawanská | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.