Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Práce na parkovišti u ústředního hřbitova stojí. Pokračovat by se mělo na jaře 2019

Jihlavská radnice je před vypovězením smlouvy se stavební firmou PSJ, která je v insolvenčním řízení. Konkrétně se jedná o vybudování parkoviště P+R pro 110 aut a úpravy přilehlé křižovatky v Žižkově ulici nedaleko čerpací stanice ONO. Práce na této stavbě v celkové hodnotě 31 milionů korun podle náměstka jihlavské primátorky Petra Laštovičky (ODS) stojí od minulého měsíce. Město chce na zakázku vybrat jiného zhotovitele tak, aby práce mohly pokračovat příští rok během dubna neb května.

„Čerpání dotace by podle odboru rozvoje města nemělo být ohroženo,“ řekl dnes Laštovička novinářům. Dodal, že tomu přispívá i postoj firmy PSJ, která chce situaci také vyřešit a předat staveniště. Město zatím firmě zaplatilo práce za necelé dva miliony korun.

Soud zahájil insolvenční řízení u PSJ, a.s., minulý týden. Insolvenční návrh na sebe podruhé podala sama firma. V prvním případě ji předešel jiný věřitelský návrh, toto řízení bylo zastaveno. Vedení PSJ pak podalo nový insolvenční návrh. Uvedlo v něm, že společnost je v úpadku ve formě druhotné platební neschopnosti. Eviduje 1464 věřitelů se závazky 1,588 miliardy korun. V zářijovém návrhu firma soudu sdělila, že zaměstnává 268 lidí. Do začátku tohoto měsíce jejich počet klesl na 112. O úpadku společnosti a stanovení insolvenčního správce soud zatím nerozhodl. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku .

 „Ostatní platby byly potom v návaznosti na celou situaci ze strany města zastavené,“ uvedl dále náměstek primátorky Laštovička. Firma PSJ by podle radnice měla nést i náklady spojené s nedodržením smlouvy a přerušením prací. „Stavbu bychom si měli převzít zhruba během následujících deseti dnů,“ vyjádřila se jihlavská primátorka Karolína Koubová.

PSALI JSME: Společnost PSJ podala návrh na insolvenci, nesehnala strategického finančního partnera 

PSJ pracovala i pro Kraj Vysočina, a to na dvou zakázkách v nemocnicích Havlíčkův Brod a Jihlava. Hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD) řekl minulý týden krajským zastupitelům, že obě záležitosti se podařilo vyřešit. Závazky převzaly stavební podniky, které se na těchto stavbách s PSJ podílely.

PSALI JSME: Řidiče v Jihlavě čekají další dopravní omezení. Nezaparkují a neprojedou 

Podle dřívějších údajů jihlavské radnice má PSJ také podíly ve společnostech FC Vysočina a Teniscentrum, v nichž je akcionářem i město.  Náměstek primátora Jaromír Kalina (KDU-ČSL) dnes řekl, že pro řešení těchto záležitostí zatím město nemá partnera.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky parkoviště, P+R, Žižkova, dotace, PSJ, insolvence, projekt, stavba, radnice, ODS, Jihlava, Jiří Běhounek, Jaromír Kalina, Karolína Koubová, ČSSD, KDU-ČSL, FC Vysočina Jihlava, Nemocnice Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce na parkovišti u ústředního hřbitova stojí. Pokračovat by se mělo na jaře 2019 | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.