Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Studenti navrhli budoucí podobu jihlavského náměstí. Většina zcela vypustila Prior

Na jihlavské radnici proběhla prezentace studentských návrhů na téma budoucnosti jihlavského špalíčku. Studenti z ateliéru architektury A1 Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze se pod vedením architekta Jana Šépky a architektky Mirky Gulbisové začali tématem zabývat v rámci aktuálního zimního semestrálního cvičení.

„V Jihlavě nejdříve absolvovali studijní soustředění a následně prezentovali své rozpracované návrhy a vyslechli si připomínky a podněty z pohledu místních obyvatel i zástupců města. Návrhy studentů se zamýšlejí nad tím, jak bez ohledu na stávající umístění obchodního domu navrhnout nové řešení, které by nově definovalo prostor celého náměstí. Většina návrhů s budovou bývalého Prioru vůbec nepočítá, některé pak využily alespoň část jeho konstrukce,“ uvádí k prezentaci Martin Kukla, mluvčí jihlavské radnice.

Mezi různorodými vizemi se objevil například baldachýn ve spodní části náměstí, solitérní objekty rozeseté po ploše náměstí včetně dvou výrazných věží, parková úprava, vodní hladina, galerie na nožkách, modulární prstenec okolo náměstí, dvě protilehlé budovy ve střední části náměstí či vzdušný poloprůhledný lamelový přístřešek na místě dnešního obchodního domu.

PSALI JSME: Návrhy na budoucí podobu Masarykova náměstí budou vystaveny v prodejně jízdenek MHD 

Studenti budou na svých projektech pracovat až do konce zimního semestru, finální návrhy budou v Jihlavě představeny v únoru 2019.

„Jsme rádi, že se nám podařilo s UMPRUM navázat spolupráci a že tamní studenti mohou přispívat do debaty o budoucnosti jihlavského náměstí. Jejich nápady jsou neotřelé a inovativní a představují vykročení z běžného proudu přemýšlení o centru Jihlavy. I když se jedná o cvičení bez cíle v realizaci návrhu, poskytují svými přístupy cenný rámec pro zhodnocení různých alternativ budoucího vývoje náměstí,“ sdělila koordinátorka projektu revitalizace Masarykova náměstí Tereza Kafková.

Na přelomu října a listopadu během Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava byly na jihlavské radnici vystaveny též soutěžní návrhy na budoucí podobu Masarykova náměstí z městem vyhlášené architektonické soutěže. Vítězný návrh pochází z dílny ateliéru MCA a spolu s ostatními návrhy si jej bude možné opětovně prohlédnout od 3. do 21. prosince v hale u prodejny jízdenek MHD na jihlavské radnici.

 

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky náměstí, UMPRUM, špalíček, Prior, návrh, radnice, Praha, Jihlava, Martin Kukla, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Studenti navrhli budoucí podobu jihlavského náměstí. Většina zcela vypustila Prior | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.