Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Odpadní zeminu z dálnice D1 uloženou bez povolení u Čikova odvezla firma zčásti

Odpadní zeminu z opravované dálnice D1 uloženou loni bez povolení u obce Čikov na Třebíčsku zatím firma Colas odvezla jen zčásti. Rozhodnutí krajského úřadu nařizující odstranění veškeré navážky zatím nebylo splněno, sdělila mluvčí kraje Jitka Svatošová.

 Zemina leží na obecních pozemcích, firma už dřív za její navezení dostala pokutu od České inspekce životního prostředí (ČIŽP).  Samotné obci ponechání části navážky na místě nevadí. Vyjádření firmy se zatím nepodařilo získat.

„Upravili to tak, že obec je s tím spokojená. Ale nepřevzalo to životní prostředí,“ uvedl starosta Čikova Jan Požár. Obec s 200 obyvateli původně počítala s tím, že pomocí zeminy bude možné upravit toto území kdysi poškozené těžbou materiálu při stavbě D1. Protože ale firma pro ponechání zeminy na místě v době navážení neměla vyjednané povolení, uzavřela s ní obec smlouvu jen na přechodné uložení. Proto obci podle Požára postih nehrozí.

Skoro milionová pokuta

Od ČIŽP dostala firma Colas CZ za navezení zeminy k Čikovu pokutu 800 tisíc korun. Inspekce o tom informovala zkraje června. Podle její tehdejší tiskové zprávy inspektoři u Čikova loni v srpnu zjistili provádění úprav asi na 15 tisících metrech čtverečních plochy. Podle odborníků šlo o území s výskytem chráněných druhů živočichů.

Podle nařízení krajského odboru životního prostředí z letošního března měla firma místo uvést do původního stavu, včetně vyškrabání zeminy až na původní povrch. Podle aktuálního zjištění krajského úřadu je zemina odvezena jen zčásti. Zbývající díl stroje rozhrnuly, takže je zasažena ještě větší plocha než původně. „Takzvaná úprava naprosto neodpovídá účelu rozhodnutí, cenný biotop zůstává pohřben pod vrstvou zeminy o mocnosti několika desítek centimetrů,“ uvedla Svatošová.

Povinností krajského úřadu je podle mluvčí vymáhat po firmě splnění jeho rozhodnutí. Pokud se to nestane ani v dodatečné lhůtě, je možné nechat odstranit zeminu na náklady povinného subjektu nebo mu ukládat takzvané donucovací pokuty.

Autoři | Foto www.colas.com

Štítky zemina, dálnice, D1, povolení, Dálnice D1, krajský úřad, Česká inspekce životního prostředí, okres Třebíč, Čikov, COLAS CZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odpadní zeminu z dálnice D1 uloženou bez povolení u Čikova odvezla firma zčásti | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.