Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

SVAK stáhl žalobu na Jihlavu. Městu tak zůstává více než sto třicet milionů korun

Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko vzal zpět žalobu podanou u Okresního soudu v Jihlavě na statutární město Jihlava, ve které po městě požadoval vrácení více než 134 milionů korun. Peníze byly zaplaceny svazkem v návaznosti na sérii čtyř rozhodnutí Krajského úřadu Kraje Vysočina v letech 2013 a 2014. SVAK podal žalobu na město poté, co bylo v roce 2015 Ministerstvem vnitra ČR rozporováno oprávnění Krajského úřadu k daným rozhodnutím a rozkladová komise tehdejšího ministra Milana Chovance rozhodla o jejich nicotnosti.

Dva různé senáty Městského soudu v Praze se v letošním roce shodly ve svých verdiktech a zrušily rozhodnutí o nicotnosti od rozkladové komise ministra vnitra. Rozhodnutí Městského soudu v Praze opakovaně potvrdil Nejvyšší správní soud, ke kterému svazek podal kasační stížnost.

„Na základě tohoto logického kroku v podobě stažení žaloby očekávám, že svazek se obdobně zachová i při vypořádání dalších nároků statutárního města Jihlavy schválených 47. valnou hromadou SVAKu v prosinci roku 2012, která stanovila parametry vystoupení statutárního města Jihlavy z dobrovolného svazku obcí. V tuto chvíli jde především o vydání majetku s právem hospodaření a vloženého majetku města, o kterých již Krajský úřad Kraje Vysočina v minulosti rozhodl. Je zcela bez pochyb, že nárok města je oprávněný i u kategorie majetku privatizovaného, a nic tedy nebrání tomu, aby byl také vydán,“ uvedl náměstek primátora Jaromír Kalina.

Při zpětvzetí žaloby bude Okresní soud v Jihlavě rozhodovat i o úhradě nákladů řízení. Soudy zpravidla zpětvzetí žaloby hodnotí jako zavinění zastavení řízení na straně žalobce a ukládají žalobci nahradit náklady řízení žalovaného. V této souvislosti svazek požádal soud o prominutí úhrady nákladů městu, či v druhém sledu o snížení dané částky.

V listopadu bude Městský soud v Praze dále rozhodovat i o prvním nepeněžitém nároku statutárního města Jihlavy, a to o již zmíněném majetku s právem hospodaření.

Tisková zpráva | Foto Lenka Dvořáková

Štítky SVAK, žaloba, soud, Jihlava, krajský úřad, statutární město, Okresní soud v Jihlavě, Kraj Vysočina, Milan Chovanec, Ministerstvo vnitra České republiky, Městský soud v Praze, Nejvyšší správní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SVAK stáhl žalobu na Jihlavu. Městu tak zůstává více než sto třicet milionů korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.