Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Odbory se činily, zaměstnanci firmy Automotive Lighting dostanou přidáno o devět procent

Odboráři v jihlavské firmě Automotive Lighting vyjednali pro příští rok plošné zvýšení mezd o devět procent a další devítiprocentní růst platů na rok 2020. Získali i další bonusy, jako je odměna za léta odpracovaná ve firmě. Vyjednávání o nové kolektivní smlouvě trvala řadu měsíců.

Do stávkové pohotovosti kvůli tomu podniková organizace KOVO vstoupila 5. května, nyní ji ukončila. Vyjádření firmy se zatím získat nepodařilo.

Automotive Lighting Jihlava byla založena v roce 1997, původně pod firmou Bosch. V roce 1999 vstoupila do firmy společnost Magneti Marelli, která je součástí koncernu Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Od roku 2003 je výhradním vlastníkem jihlavského závodu.

Automotive Lighting zaměstnává ve výrobě světlometů pro světové automobilky přibližně 2 500 lidí. Vyhlášení stávkové pohotovosti odboráři zdůvodnili neochotou managementu přistoupit na jejich podmínky a podepsat kolektivní smlouvu. Rozhodující šestihodinové jednání o návrzích odborů se podle Fouse konalo 18. září, kolektivní smlouva byla podepsaná ve středu. V souvislosti s jejím uzavřením odboráři vyjednali vyplacení bonusu. Odborová organizace také nově získala uvolněnou funkci předsedy.

Firma se podle odborů zavázala také k tomu, že bude dávat prémie pracovníkům podle délky pracovního poměru. „Po pěti odpracovaných letech pro Automotive Lighging Jihlava dostane pracovník následující měsíc vyplaceno 10 tisíc korun,“ uvedl Petr Fous, předseda podnikové organizace KOVO. Jednorázová prémie se bude po pěti letech zvyšovat a za 20 let bude představovat 25 tisíc korun. Pro zaměstnance, kteří zůstanou 25 let a déle se už částka zvyšovat nebude.

Deklarovaná průměrná mzda ve firmě se podle Fouse pohybuje kolem 28 tisíc korun hrubého měsíčně. „Ale je to strašně zkreslené přesčasovými hodinami,“ uvedl. Doplnil, že výdělky v posledních třech letech stagnovaly a lidé z podniku odcházeli do jiných firem.

 

Foto youtube.com | Zdroj ČTK

Štítky Automotive Lighting, mzdy, odbory, kolektivní smlouva, Jihlava, Robert Bosch GmbH, Magneti Marelli, Fiat Chrysler Automobiles

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odbory se činily, zaměstnanci firmy Automotive Lighting dostanou přidáno o devět procent | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.