Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Jihlava má ve svém centru pro klienty stacionáře dva nové byty. Bydlet budou do Vánoc

Jihlava má první celoroční pobytovou službu pro lidi se zdravotním postižením. Řeč je o dvou bytech na ulicích Matky Boží a Benešova, které město nechalo zrekonstruovat. V každém z nich můžou bydlet až čtyři klienti, kteří se budou s podporou sociálních pracovníků starat sami o sebe, vykonávat domácí práce, využívat běžně dostupných služeb a na částečný úvazek pracovat.

„Zájemci o novou službu jsou z řad klientů stacionáře nebo jsou to lidé mimo naši klientelu, kteří se nacházejí v obtížné sociální situaci, již by mohl vyřešit právě nástup do chráněného bydlení. Předpokladem pro přijetí je jejich ochota starat se sám o sebe, učit se novým věcem a zvládat společné soužití v bytě,“ sdělila ředitelka stacionáře Eva Pohořelá.

Do bytů se začnou vybraní klienti stěhovat v prosinci tohoto roku. Denní a týdenní stacionář by měl klientům chráněného bydlení poskytnout zázemí pro aktivizační činnosti, ideálem ovšem je pracovní uplatnění klientů a placená práce na částečný úvazek.

„V Jihlavě zatím žádná celoroční pobytová služba není a lidé se zdravotním postižením, o které se už kvůli stáří nebo nemoci nemůže starat rodina, musí odcházet do jiných služeb mimo Jihlavu do neznámého prostředí a obtížněji se jim udržuje spojení s rodinou a přáteli,“ doplnila Eva Pohořelá.

Denní a týdenní stacionář je příspěvkovou organizací města. „Rekonstrukce dvou bytů stála přes pět milionů korun a byla podpořena dotací z Integrovaného regionálního operačního programu prostřednictvím Integrovaného plánu rozvoje území Jihlavské územní aglomerace necelými dvěma milióny korun,“ vyčíslila z tiskového oddělení jihlavské radnice Aneta Hrdličková.

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, Vánoce, Madre de Dios, Benešov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Jihlava má ve svém centru pro klienty stacionáře dva nové byty. Bydlet budou do Vánoc | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.