Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Město zrestaurovalo sochy na dvoře radnice. Oprava minula pouze jednu z nich

Sochy Jaro, Léto, Podzim, Zima a Hudba, které stojí na dvoře jihlavské radnice, nesly ještě na začátku letošního léta stopy mikrovegetace a bylo na nich velké množství trhlin a prasklin. Město Jihlava se proto rozhodlo sochy zrestaurovat.

„Soubor soch utržil masivní poškození během jejich umístění ve Smetanových sadech, kdy se na nich podepsali vandalové. Po několika opravách v letech 1972 a 1989 a doposud posledním restaurátorském zásahu v roce 1996 bylo potřeba přistoupit ke kompletnímu restaurování pěti z původních šesti soch,“ sdělil Ondřej Stránský z městského odboru správy realit.

Celkové obnovy se ujal akademický sochař a restaurátor Otakar Marcin ve spolupráci s akademickým sochařem Vojtěchem Míčou. Oprava každé sochy se pohybuje kolem 80 tisíc korun. Nejvíce zasaženy byly sochy Jaro a Zima, kde navíc došlo k praskání povrchu kamene a jeho sypání.

Restaurátoři se pustili nejdříve do čištění a do modelačního doplnění destrukcí a chybějících částí. Při poslední části restaurování došlo k opravě omítaných částí soklu, k ochrannému nátěru a konzervačnímu ošetření, tyto práce zachovaly a zvýšily památkovou hodnotu souboru. Na restaurování získalo Statutární město Jihlava dotaci z Kraje Vysočina ve výši 208 tisíc korun.

Sochy vytvořil kroměřížský rodák Jan Václav Prchal, který pocházel z rodiny dvorního sochaře a řezbáře olomouckého biskupa Františka Prchala, u něhož si osvojil sochařské řemeslo, aby později úspěšně absolvoval vídeňskou císařskou Akademii. V Jihlavě se usídlil v roce 1773, a působil zde až do své smrti v roce 1811. Sochy autor vytvořil jako výzdobu lipové aleje v jihlavské části Pávov.

Poté, co sochy v roce 1908 zakoupil lékárník a pozdější starosta Jihlavy Vinzenz Inderka věnoval alegorii tance továrníku Karlu Löwovi, který ji vystavil před svou novogotickou vilu v Jihlavě-Heleníně. Zbylých pět soch pak nechal nainstalovat do míst bývalého hřbitova u kostela sv. Ducha, dnešních Smetanových sadů.

Město Jihlava má sochy ve vlastnictví od roku 1923, kdy je získalo od Památkového úřadu v Brně a v roce 2006 je umístilo do parku za jihlavskou radnicí. Soubor těchto pěti skulptur byl v roce 1958 zapsán na Státní seznam nemovitých kulturních památek České republiky,“ doplnil Ondřej Stránský.

Václav Prchal se podepsal mimo jiné pod realizaci souboru soch s tématem pašijí Krista, dvou mistrovsky provedených kašen na jihlavském náměstí a vápencového souboru rokokových alegorických soch s jemnými odkazy na antické umění představujícího jednotlivá roční období a alegorii hudby a tance datovaného kolem roku 1775.

Tisková zpráva | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky socha, radnice, oprava, restaurátor, Jihlava, restaurování, Otakar Marcin, Jan Václav Prchal, Vinzenz Inderka, Karel Löw, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Město zrestaurovalo sochy na dvoře radnice. Oprava minula pouze jednu z nich | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.