Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Topná sezóna začíná. Máte vyčištěný komín?

S nacházejícím podzimem se ochladilo a spousta majitelů domů už zatopila. Začátek října je také oficiálním startem topné sezóny. Jak ale vypadají naše kotle a komíny po létě? Určitě by je měl před zprovozněním prohlédnout odborník, abychom si byli jisti, že topení v nich bude bezpečné.

Během loňské topné sezóny, tedy od října 2017 do března 2018, došlo v České republice k 965 požárům způsobených komíny. Přímá škoda dosáhla částky 64,1 mil. Kč.  Při těchto požárech došlo k usmrcení 2 osob a 46 osob se zranilo. „V Královéhradeckém kraji zaznamenali hasiči během loňské topné sezóny asi devadesátku případů, kdy byl na vině špatně vyčištěný komín nebo třeba špatně umístěná spalinová cesta,“ říká mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Nejvíc požárů vznikne přímo v komíně, kde se vznítí nevyčištěné saze. Jen během loňské topné sezóny bylo takových požárů v republice 846 z celkového počtu 965. Mezi další příčiny požárů patří nevhodná konstrukce komína, zazděný trám v komíně a špatné spáry v komíně.

Nejvíce požárů vzniklo přímo v komíně, kde se vznítily nevyčištěné saze. Těchto případů bylo celkem 887 z celkového počtu požárů komínů. Mezi další příčiny požárů patřila nevhodná stavební konstrukce (79 případů požárů) nebo zazděný trám v komínu (37 případů požárů).

Jasně vyplývá, že nevyčištěný komín může za převážnou většinu požárů komínových těles, a tuto skutečnost by lidé rozhodně neměli podceňovat. Zvláště když uvážíme, že dvě třetiny úmrtí při požárech jsou právě při požárech v domácnostech.

Jak často kontrolovat a čistit komín?

Základními lhůtami pro čištění spotřebiče paliv do 50 kW při celoročním provozu: je 3x ročně u spotřebiče na pevná paliva, 2x ročně na kapalná paliva a 1x ročně na plynná paliva. Nové znění zákona o požární ochraně je benevolentní v tom, že umožňuje občanům, pokud jsou toho schopni, si čištění provést i sami. Jednou do roka ale musí být provedena kontrola spalinové cesty oprávněným kominíkem.

Co dělat, když začne v komíně hořet?
Urychleně odstraňte veškerý hořlavý materiál z blízkosti komínového tělesa. Zavolejte na linku 150 nebo 112. Požár v komíně nikdy nehaste vodou, mohlo by dojít k jeho popraskání nebo i výbuchu. Do příjezdu hasičů je možné krotit plameny vhazováním písku vymetacími dvířky nebo ze střechy do komína.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky komín, sezóna, topení, kontrola, hasiči, kominík, požár, palivo, Česko, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Topná sezóna začíná. Máte vyčištěný komín? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.