Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Město Jihlava a Kraj Vysočina jsou premianty v čerpání dotací. Unie přispěla přes třicet tisíc na každého Jihlaváka

V poslední době jsme vás informovali o několika projektech, které byly dokončeny a podpořeny z dotačních programů. Redakce Jihlavské Drbny se proto zaměřila na souhrn nejvýznamnějších projektů, které byly v posledním desetiletí podpořeny financemi z Evropské unie. A to jak z pohledu města Jihlavy, tak i Kraje Vysočina.

Do našeho souhrnu se promítají dvě programová období, a to 2007-2013 a 2014-2020, přičemž z toho druhého máme za sebou zhruba dvě třetiny. V prvním období se naše město a kraj ve srovnání s ostatními městy a kraji skutečně vyznamenaly. „Jihlava v přepočtu na obyvatele získala dotace v hodnotě 21 423 korun, zatímco například Brno 8 101 korun a Hradec Králové jen 6 474 korun,“ vyčíslil statistiku Jakub Hnát ze spolku Moje Evropa. Více než miliarda dotačních peněz putovala na sedmdesát projektů.

Úspěšný byl v letech 2007-2013 jako žadatel i Kraj Vysočina, kterému se na 145 podpořených projektů podařilo vyčerpat 10 275 korun na každého obyvatele Vysočiny. „Pro porovnání Jihomoravský kraj vyčerpal na jednoho obyvatele 1 925 korun a Královéhradecký kraj 6 477 korun,“ doplnil Hnát.

Město Jihlava

Jihlava získala za posledních deset let nejvíce dotačních peněz, konkrétně více než 154 milionů korun, na „malý zimáček“ neboli Veřejné sportoviště pro lední sporty v ulici Tyršova, Jihlava. „Vybudované sportoviště slouží pro bruslení veřejnosti, bruslení škol v rámci tělesné výchovy, pro krasobruslení a amatérský hokej. V podzemním patře haly vzniklo parkoviště s 67 parkovacími místy pro osobní automobily,“ připomněla z tiskového oddělení jihlavské radnice Aneta Hrdličková.

Téměř 95 milionů se pak podařilo získat na dostavbu a rekonstrukci kanalizace v krajském městě. „V rámci projektu realizovaného v letech 2014-2015 bylo vybudováno celkem 1,7 kilometru nových kanalizačních sítí a 2,7 kilometru kanalizačních sítí bylo rekonstruováno. Součástí projektu bylo i vybudování velkokapacitní retenční dešťové zdrže pod mosty v Brněnské a Hradební ulici,“ shrnula Hrdličková. Třetím nejúspěšnějším projektem je pak ZOO pěti kontinentů s dotací více než 82 milionů korun. V rámci tohoto pětiletého projektu došlo k zásadnímu přebudování jihlavské zoo.

Kraj Vysočina

Kraj Vysočina svoje největší projekty za posledních deset let zaměřil na nemocnice. Nejvíce dotačních peněz v rámci jednoho projektu putovalo do Pelhřimova – konkrétně téměř 130 milionů na Hlavní lůžkovou budovu v Nemocnici Pelhřimov. „Celkové náklady se vyšplhaly na 478 milionů,“ sdělila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. O 35 milionů méně pak stál Interní pavilon v Nemocnici Nové Město na Moravě. Třetí největší dotační akcí Kraje byl s 423 miliony jihlavský Pavilon urgentní a intenzivní péče. Ve všech případech se dotace z EU pohybovala kolem 30 %.

Město Jihlava i Kraj Vysočina čerpaly v letech 2007-2013 prostředky z ROP Jihovýchod. „Dotace z ROP Jihovýchod za 10 let představují asi 12 tisíc korun na každého obyvatele regionu. Projekt proplacený z ROP Jihovýchod najdete v každé druhé obci s velikostí nad 500 obyvatel,“ pochlubila se Erika Šteflová z ROP Jihovýchod.

Celkové výsledky za ROP Jihovýchod:
- obnoveno nebo nově postaveno takřka 180 předškolních zařízení a škol,
- vybudováno 100 km cyklostezek,
- vytvořeno téměř 1000 pracovních míst.
-  608 km nových nebo zrekonstruovaných silnic, 
- pořízeno 104 autobusů
- postaveno 54 terminálů
- obnoveno 47 památek pro potřeby cestovního ruchu
- 3 IPRM s 118 projekty na rozvoj Brna a Jihlavy,
- 682 lůžek v objektech sociálních služeb
- podpořeno14 nemocnic

V období 2014-2020 došlo ke změnám v možnostech čerpání evropských dotací. Změny způsobily poměrně velké zpoždění, a tudíž většina projektů není z dotačního hlediska uzavřena. Statistika z probíhajícího období by tedy byla značně zkreslená. Aktuálně probíhá realizace dalších investičních projektů Statutárního města Jihlavy a zapojených partnerů prostřednictvím strategie Integrovaný plán rozvoje území Jihlavské sídelní aglomerace.

Do současné doby bylo v rámci tohoto programu předloženo 16 žádostí o podporu projektů Statutárního města Jihlavy a jeho zapojených partnerů v celkové výši dotace zhruba 310 milionů korun. Do konce roku 2018 se předpokládá ukončení například těchto projektů: Bezpečnost dopravy na přechodech pro chodce (cca 12 milionů korun), Rekonstrukce objektu ulice Žižkova 106, Jihlava, pro potřeby Integrovaného centra sociálních služeb Jihlava (cca 40 milionů korun), Autobusy s pohonem na CNG v Jihlavě (cca 75 milionů korun) a Inteligentní zastávky v Jihlavě (cca 9 milionů korun).

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky Evropská unie, dotace, peníze, projekt, souhrn, přehled, čerpání, Jihlava, Kraj Vysočina, Drbna.cz, Brno, Evropa, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Jihlava a Kraj Vysočina jsou premianty v čerpání dotací. Unie přispěla přes třicet tisíc na každého Jihlaváka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.