Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na jihlavský dům pro legionáře z dvacátých let prý přispěl i prezident Masaryk

Na dům postavený v Jihlavě pro legionáře ve 20. letech minulého století prý přispěl 50 tisíc korun i prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Obyvatelé komplexu na rohu dnešních ulic Fritzova a Legionářů měli široké zázemí. Kromě bytů a kanceláří tam byly i restaurace a kavárna, obchody, sál s promítáním filmů či stáje pro koně, garáže a v zahradě kuželník. Účastníkům prohlídky při příležitosti Dne architektury to řekla teoretička architektury Michaela Pacherová.

„Aby obyvatelé toho komplexu nemuseli chodit zbytečně do města, aby to bydlení bylo pohodlné,“ řekla Pacherová k vybavení domu. O stavbě Legiodomu rozhodla v roce 1923 Československá obec legionářská, která měla na Jihlavsku 1500 členů. Řešila tím nedostatečné prostory pro svou činnost i problémy plynoucí z poválečné bytové krize.

Šlo o stavbu s rozpočtem 2,6 milionu korun. Prezident Masaryk ji ohodnotil jako prospěšný počin v oblasti hospodářské i sociální, uvedla Pacherová.  Dům navrhl architekt Jaroslav Dufka v architektonickém slohu vytvořeném uměle po válce, jemuž se říká rondokubismus nebo český národní sloh. Ve stejném slohu je postavena pražská Legiobanka nebo krematorium v Pardubicích.

Jihlavský Legiodům zabírající skoro 7000 metrů čtverečních rostl postupně.  „V červnu 1926 byla celá stavba dokončena,“ řekla Pacherová. V komplexu byly i stáje pro koně se sýpkou, lednice, v níž se asi uchovával led pro místní restauraci, později i jednoduchá benzinová pumpa. „Byly tu obchody s mlékem a potravinami a svého času prý i lékárna,“ uvedla Pacherová.

Během let se v areálu uskutečnila řada přestaveb, dodnes slouží jako bytový dům. V provozu zůstala restaurace. V rozlehlém kině, které je už léta zavřené, je prodejna nábytku.

Akce spojené se Dnem architektury v Jihlavě pořádal ateliér UNArchitekti.  Na prohlídku Legiodomu přišlo asi 200 lidí. Jindy nepřístupné zajímavé stavby bylo možné na Vysočině o víkendu navštívit i v Třebíči, Krucemburku či Petrkově.

Autoři | Foto Mapio.net

Štítky Legiodům, legionáři, Masaryk, Den architektury, historie, dům, Tomáš Garrigue Masaryk, architektura, restaurace, Jihlava, Banka československých legií, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihlavský dům pro legionáře z dvacátých let prý přispěl i prezident Masaryk | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.