Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Po tříleté pauze získá Jihlava tři nové ulice. O názvech bude rozhodovat pondělní zastupitelstvo

Na nadcházejícím jednání zastupitelstva, které se bude konat v pondělí 1. února, se budou schvalovat názvy nových ulic. A opět půjde o ulice v rozvíjející se části Horní Kosov. Navrhovány jsou názvy Slezská, Česká a Moravská. Jde o druhou etapu pojmenování ulic v nové čtvrti nazývané lokalita Buková.

V Jihlavě jsou pojmenovány jen ulice v samotné „městské“ Jihlavě, tedy v katastrálních územích Bedřichov u Jihlavy, Helenín, Jihlava, Horní Kosov a Staré Hory. Okrajové části, stejně jako menší vesnice, žádné názvy ulic nemají. Což už třeba u Hruškových Dvorů, Pančavy či Sasova je těžko pochopitelné.  Za nové názvy jihlavských ulic je zodpovědný Magistrát města Jihlavy, konkrétně odbor rozvoje města.

V roce 2012 bylo krajské město bohatší celkem o pět nových názvů ulic. Na mapě Jihlavy se objevily namísto dosud bezejmenných komunikací ulice K Pančavě, Sasovské údolí, Průmyslová, Barvířská a Malá Lazebnická. Ulice K Pančavě a Sasovské údolí vznikly z dlouho užívaných cest na jihu města, kolem kterých se začaly stavět rodinné domy. Ulice Průmyslová se v roce 2012 nepojmenovala nově, nové pojmenování se týkalo jen jejího prodloužení směrem k přivaděči na dálnici D1. Barvířská ulice je mezi ulicemi U Větrníku a U Koželuhů podél zahrádkářské osady, ve které začaly vznikat nové domy. A Malá Lazebnická je úzká ulice ústící z Lazebnické na spodní část Masarykova náměstí.

V roce 2013 na mapu Jihlavy přibyly tři nové názvy ulic. Nesou název Purmerendská, Heidenheimská a Užhorodská. Nová pojmenování se objevila v lokalitě Buková v Horním Kosově, kde probíhá výstavba celé obytné čtvrti. Inspirací pro jména se stala tři partnerská města, s nimiž Jihlava po roce 1989 navázala spolupráci.  „Je potřeba připomenout občanům, že máme partnerská města, třeba v Heidenheimu Jihlavskou ulici mají,“ řekl tehdejší primátor Jaroslav Vymazal (ODS) na zasedání zastupitelstva, které o nových jménech ulic rozhodovalo.

V lokalitě Buková budou po letošních ulicích Slezská, Česká a Moravská postupně vznikat ještě další nové ulice. Podle vedení města se nová pojmenování hledají tak, aby byla v určité oblasti nějak tematicky zaměřená. V části Horní Kosov jsou stávající ulice už pojmenovány podle botanických názvů stromů a keřů, ročních období, spisovatelů a hudebníků.

Navržené názvy se ještě na jednání zastupitelstva mohou změnit. Poslední takovou změnu na poslední chvíli jsme mohli zažít v roce 2012 u již zmiňované ulice Barvířské. V návrhu do zastupitelstva pro ni bylo uvedeno ulice Kovářská. Tehdejší zastupitelka Věra Podhorská (TOP 09) však dala protinávrh, aby se ulice jmenovala Barvířská, což byla jedna z alternativ, kterou měli zastupitelé ve svých podkladech k dispozici. Tento název byl nakonec také schválen.

Foto maps.google.com, redakčně upraveno

Štítky Jihlava, Horní Kosov, Staré Hory, Bedřichov, Helenín, Jaroslav Vymazal, ODS, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po tříleté pauze získá Jihlava tři nové ulice. O názvech bude rozhodovat pondělní zastupitelstvo | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.