Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Řidiči, pozor! Přichází čas pravidelného výskytu velkého množství mini homo sapiens

Září s sebou přivádí zpět do školních lavic spoustu školáků, z nichž někteří se setkají poprvé se zkušeností samostatného pohybu v silničním provozu. Nespoléhejme na to, že budou cestu do školy či z ní zvládat bez obtíží.

Především u žáků mladšího školního věku (do věku 11let) bývá chování často nevyzpytatelné. Jejich přemýšlení je jiné než u dospělých. Nejen s prvňáčky je tedy vhodné ještě před zahájením školního roku opakovaně projít či projet trasu od domova do školy a zpět. Bezpečný pohyb po rušných ulicích a víceproudých komunikacích samostatně dobře zvládnou do 12 let.

Dítě jako chodec

Vhodná trasa pro dospělého nutně neznamená vhodnou trasu pro dítě. Na dítě v silničním prostředí číhá mnoho nebezpečných situací. Přecházení rušné ulice, kde nejsou přechody pro chodce či přecházení chodců není řízeno semafory, chůze po silnici v místech bez chodníku, ad. Není od věci projít opakovaně s dítětem vytipovanou trasu a podrobně probrat jednotlivá nebezpečná místa. „Dítě by mělo mít prostor, aby se mohlo samo průběžně ptát. Svými otázkami často doprovázejícímu rodiči naznačí, že mu něco není jasné, případně, že v něčem vidí velký problém. Na vše je třeba dívat se dětskýma očima. Co vidí dospělý, často bývá malému školákovi ukryto,“ upozorňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Dětem mladšího školního věku schází abstraktní myšlení, proto vysvětlení musí probíhat názorně, aby si dítě dokázalo nebezpečné situace a místa představit.

Nejen školákům je třeba důkladně vysvětlit využívání přechodu pro chodce. Chodec jej musí užít, je-li ve vzdálenosti do 50 m. Nemůže však vstoupit a začít přecházet bez pečlivého rozhlédnutí se. Započít přecházení by měl až v okamžiku, kdy všechna vozidla zastavila. Pozor, neplatí absolutní přednost chodců před vozidly. Taková to přednost platí pouze pro tramvaj a vozidla integrovaného záchranného systému.

„Znalost a dodržování pravidel a zásad bezpečného pohybu v silničním prostředí je první známkou úspěchu. Dále je také zapotřebí si uvědomit, že přichází sychravé počasí, jehož součástí je snížená viditelnost. Školáci by nejen při ranní cestě do školy měli být viditelní pro ostatní účastníky silničního provozu. Vybavte tedy jejich aktovky, batohy a oblečení reflexním materiálem,“ doporučuje Markéta Novotná, metodik dopravní výchovy.

Do školy autobusem či tramvají

Řada školáků se bude přepravovat do školy autobusem či tramvají. Ani tento způsob dopravy není bez rizika. S dětmi trasu do školy projeďte také opakovaně. Je zapotřebí pečlivě vysvětlit, jak se chovat na zastávce, při nastupování do vozidla, během přepravy i při vystupování. Dále, že jsou malí a pro řidiče tak snadno přehlédnutelní. Musí se vyvarovat přecházení těsně před autobusem či tramvají a přes silnici se vydat až po jejich odjetí ze zastávky. 

Autoři

Štítky Tým silniční bezpečnosti, dálnice, léto, cestování, pravidla, školáci, bezpečnost, silnice, Roman Budský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči, pozor! Přichází čas pravidelného výskytu velkého množství mini homo sapiens | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.