Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lipník na Třebíčsku vyhlásil referendum o hlubinném úložišti. Bude se konat 28. září

Obec Lipník na Třebíčsku vyhlásila na 28. září místní referendum k hlubinnému úložišti radioaktivního odpadu. Občanů se bude ptát, zda souhlasí s pracemi vedoucími k vybudování úložiště v obci. Výsledkem referenda chce obec zavázat i budoucí zastupitele, řekl starosta Miroslav Svoboda. Obec s asi 390 obyvateli je součástí lokality Na Skalním, též EDU západ, kterou Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) vybrala jako jednu z devíti, kde by hlubinné úložiště mohlo v budoucnu být. V referendu již úložiště odmítly nedaleké Jaroměřice nad Rokytnou.

Asi 290 oprávněných voličů bude v referendu odpovídat na otázku: „Souhlasíte s geologickými pracemi a jinými kroky směřujícími k vybudování úložiště radioaktivního odpadu v lokalitě, které se dotkne i naší obce?“.  Termín referenda zvolila obec s ohledem na své omezené kapacity. „Dělat to spolu se senátními a komunálními volbami by znamenalo mít jinou volební místnost i komisi a schránku,“ řekl Svoboda.

Podle Svobody už zastupitelé v prosinci loňského roku nesouhlasili se stanovením průzkumného území na katastru obce. „Bylo by pokrytecké povolovat průzkum a nechtít úložiště,“ řekl starosta. Letos v květnu odsouhlasilo zastupitelstvo podniknutí všech možných kroků proti úložišti.  Referendum je podle něho jedním z nich.

V Jaroměřicích nad Rokytnou, jehož místní části jsou také součástí lokality EDU západ, se referendu na téma úložiště konalo 16. června. Lidé jeho vybudování odmítli.

Na Vysočině jsou čtyři z devíti území, pod kterými by v hloubce půl kilometru mohly být trvale uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Vedle EDU západ ještě Horka na rozhraní Třebíčska a Žďárska, Kraví Hora za okraji okresu Žďár nad Sázavou a Jihomoravského kraje a Hrádek na rozhraní okresů Jihlava a Pelhřimov. SÚRAO má letos zredukovat počet lokalit na čtyři, finální by měl vybrat v roce 2025. Úložiště má v ČR vzniknout do roku 2065.

Autoři

Štítky referendum, úložiště jaderného odpadu, Lipník, okres Třebíč, Správa úložišť radioaktivních odpadů, Miroslav Svoboda, Jaroměřice nad Rokytnou, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lipník na Třebíčsku vyhlásil referendum o hlubinném úložišti. Bude se konat 28. září | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.